- Το «Akis’ Food Tour» επισκέπτεται τη Νότια Κυνουρία απόψε στις 21:30.
- Ο Άκης Πετρετζίκης εξερευνά Λεωνίδιο, Κοσμά, Βασκίνα, Τυρό και Μέλανα.
- Αναδεικνύονται παραδοσιακές γεύσεις όπως τσακώνικη μελιτζάνα, γίδα βραστή και γκόγκες.
- Η εκπομπή προβάλλει την τσακώνικη διάλεκτο και την τέχνη του αργαλειού.
- Πρόκειται για ένα γαστρονομικό και πολιτιστικό οδοιπορικό στην καρδιά της Τσακωνιάς.
Η αγαπημένη ταξιδιωτική εκπομπή «Akis’ Food Tour» με τον Άκη Πετρετζίκη συνεχίζει το γαστρονομικό της οδοιπορικό, μεταφέροντας τους τηλεθεατές απόψε, Σάββατο 13 Δεκεμβρίου στις 21:30, στη Νότια Κυνουρία. Ο διάσημος σεφ εξερευνά την ιστορική Τσακωνιά, μυώντας το κοινό στις παραδοσιακές γεύσεις και την πλούσια κουλτούρα της περιοχής. Πρόκειται για μια αντισυμβατική περιπέτεια γεμάτη νοστιμιά και αυθεντικές συναντήσεις.
Αυτή η νέα γαστρονομική περιπέτεια του Άκη Πετρετζίκη έρχεται να προστεθεί στο ήδη επιτυχημένο «Akis’ Food Tour», το οποίο έχει καθιερωθεί ως μία από τις πιο αγαπημένες ταξιδιωτικές εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης. Η εκπομπή συνεχίζει να αναδεικνύει την πολιτιστική και γαστρονομική κληρονομιά της Ελλάδας, εστιάζοντας σε ανεξερεύνητες πτυχές κάθε τόπου, όπως είχε κάνει και σε προηγούμενα επεισόδια, όπως στο γαστρονομικό του ταξίδι στην Κέρκυρα και στα Τρίκαλα.
Το οδοιπορικό στην ιστορική Τσακωνιά
Το ταξίδι του Άκη Πετρετζίκη ξεκινά από το Λεωνίδιο, μια περιοχή που ξεχωρίζει για τον απότομο κατακόκκινο βράχο της και την άμεση επαφή με τη θάλασσα. Εκεί, ο Άκης μυείται στην ουσία της τσακώνικης φιλοξενίας και έχει την ευκαιρία να μάθει για την πανάρχαια τσακώνικη διάλεκτο, ένα ζωντανό κομμάτι της τοπικής κουλτούρας. Παράλληλα, γεύεται την ιδιαίτερη νοστιμιά της τσακώνικης μελιτζάνας, ένα προϊόν που αποτελεί σήμα κατατεθέν της περιοχής.
Γαστρονομικές ανακαλύψεις και παραδοσιακές συνταγές
Στο Λεωνίδιο, η περιπέτεια του Άκη περιλαμβάνει μια επίσκεψη σε ένα από τα παλαιότερα καφενεία, όπου απολαμβάνει χειροποίητο παγωτό καϊμάκι, μια γεύση που ξυπνά αναμνήσεις. Στο ιστορικό Αρχοντικό Τσικαλιώτη, κάνει ένα νοσταλγικό ταξίδι στον χρόνο, ανακαλύπτοντας την πλούσια ιστορία του τόπου. Ο δρόμος τον οδηγεί στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Γυναικών Λεωνιδίου, όπου οι γυναίκες της περιοχής του δείχνουν βήμα-βήμα πώς φτιάχνεται το περίφημο γλυκό μελιτζανάκι, μια τέχνη που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά με μαεστρία και μεράκι.
Αυθεντικές συναντήσεις και τοπικά μυστικά
Με προορισμό τον ορεινό Κοσμά, γνωστό ως το «μπαλκόνι της Κυνουρίας», ο Άκης διασχίζει με το ποδήλατο το συγκλονιστικό φαράγγι του Δαφνώνα, απολαμβάνοντας την άγρια ομορφιά του Πάρνωνα. Στην πανέμορφη πλατεία του Κοσμά, δοκιμάζει βραστή γίδα, άγρια αποξηραμένα χόρτα και μια ρεβυθάδα που θα μείνει αξέχαστη. Εκεί ανακαλύπτει επίσης ότι τα μελομακάρονα δεν είναι μόνο χριστουγεννιάτικη συνήθεια, αλλά γεύση τεσσάρων εποχών. Στη Βασκίνα, ένα μικρό χωριό, η μοναδική εν λειτουργία ταβέρνα προσφέρει ζυμωτό ψωμί, ντόπια κρέατα στον ξυλόφουρνο και τις παραδοσιακές γκόγκες, τα χαρακτηριστικά «σκαστά» μακαρόνια της Τσακωνιάς.
Οι τηλεθεατές και οι κριτικοί τηλεόρασης επισημαίνουν συχνά την πρωτοτυπία του «Akis’ Food Tour», καθώς καταφέρνει να συνδυάζει την υψηλή γαστρονομία με την αυθεντική καταγραφή της ελληνικής παράδοσης. Αυτό το πάντρεμα συμβάλλει όχι μόνο στην ψυχαγωγία αλλά και στην προβολή των τοπικών προϊόντων και του γαστρονομικού τουρισμού.
Το φινάλε του ταξιδιού και η τσακωνική ψυχή
Στον παραθαλάσσιο Τυρό, ο Άκης γνωρίζει τη μακραίωνη τέχνη του αργαλειού και δοκιμάζει να υφάνει με κλωστές από πρόβειο μαλλί. Η γαστρονομική του εξερεύνηση συνεχίζεται με φρέσκο ψάρι από τα νερά του Μυρτώου και μια πρωτόγνωρη γευστική εμπειρία: φρέσκα αυγά και κιμά κόκορα από το τοπικό εκτροφείο. Το πλούσιο σε εικόνες και γεύσεις ταξίδι ολοκληρώνεται στα Μέλανα, ένα χωριό που διαφυλάσσει πεισματικά τον τσακώνικο χαρακτήρα του. Εκεί, στην αυλή μιας γιαγιάς, ο Άκης φτιάχνει χυλοπίτες και τραχανά, ενώ στο καφενείο-παντοπωλείο της πλατείας, απολαμβάνει ένα τραπέζι στρωμένο με γενναιοδωρία, μεράκι και πεντανόστιμο φαγητό, κλείνοντας με τον καλύτερο τρόπο αυτή την ανεπανάληπτη εμπειρία.