Skip to content
Akis’ Food Tour: Ο Άκης Πετρετζίκης σε ένα γευστικό ταξίδι στη Νότια Κυνουρία

Akis’ Food Tour: Ο Άκης Πετρετζίκης σε ένα γευστικό ταξίδι στη Νότια Κυνουρία


Χριστίνα Δημητριάδη
Τι πρέπει να ξέρετε…
  • Το «Akis’ Food Tour» επισκέπτεται τη Νότια Κυνουρία απόψε στις 21:30.
  • Ο Άκης Πετρετζίκης εξερευνά Λεωνίδιο, Κοσμά, Βασκίνα, Τυρό και Μέλανα.
  • Αναδεικνύονται παραδοσιακές γεύσεις όπως τσακώνικη μελιτζάνα, γίδα βραστή και γκόγκες.
  • Η εκπομπή προβάλλει την τσακώνικη διάλεκτο και την τέχνη του αργαλειού.
  • Πρόκειται για ένα γαστρονομικό και πολιτιστικό οδοιπορικό στην καρδιά της Τσακωνιάς.

Η αγαπημένη ταξιδιωτική εκπομπή «Akis’ Food Tour» με τον Άκη Πετρετζίκη συνεχίζει το γαστρονομικό της οδοιπορικό, μεταφέροντας τους τηλεθεατές απόψε, Σάββατο 13 Δεκεμβρίου στις 21:30, στη Νότια Κυνουρία. Ο διάσημος σεφ εξερευνά την ιστορική Τσακωνιά, μυώντας το κοινό στις παραδοσιακές γεύσεις και την πλούσια κουλτούρα της περιοχής. Πρόκειται για μια αντισυμβατική περιπέτεια γεμάτη νοστιμιά και αυθεντικές συναντήσεις.

Αυτή η νέα γαστρονομική περιπέτεια του Άκη Πετρετζίκη έρχεται να προστεθεί στο ήδη επιτυχημένο «Akis’ Food Tour», το οποίο έχει καθιερωθεί ως μία από τις πιο αγαπημένες ταξιδιωτικές εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης. Η εκπομπή συνεχίζει να αναδεικνύει την πολιτιστική και γαστρονομική κληρονομιά της Ελλάδας, εστιάζοντας σε ανεξερεύνητες πτυχές κάθε τόπου, όπως είχε κάνει και σε προηγούμενα επεισόδια, όπως στο γαστρονομικό του ταξίδι στην Κέρκυρα και στα Τρίκαλα.

Το οδοιπορικό στην ιστορική Τσακωνιά

Το ταξίδι του Άκη Πετρετζίκη ξεκινά από το Λεωνίδιο, μια περιοχή που ξεχωρίζει για τον απότομο κατακόκκινο βράχο της και την άμεση επαφή με τη θάλασσα. Εκεί, ο Άκης μυείται στην ουσία της τσακώνικης φιλοξενίας και έχει την ευκαιρία να μάθει για την πανάρχαια τσακώνικη διάλεκτο, ένα ζωντανό κομμάτι της τοπικής κουλτούρας. Παράλληλα, γεύεται την ιδιαίτερη νοστιμιά της τσακώνικης μελιτζάνας, ένα προϊόν που αποτελεί σήμα κατατεθέν της περιοχής.

Γαστρονομικές ανακαλύψεις και παραδοσιακές συνταγές

Στο Λεωνίδιο, η περιπέτεια του Άκη περιλαμβάνει μια επίσκεψη σε ένα από τα παλαιότερα καφενεία, όπου απολαμβάνει χειροποίητο παγωτό καϊμάκι, μια γεύση που ξυπνά αναμνήσεις. Στο ιστορικό Αρχοντικό Τσικαλιώτη, κάνει ένα νοσταλγικό ταξίδι στον χρόνο, ανακαλύπτοντας την πλούσια ιστορία του τόπου. Ο δρόμος τον οδηγεί στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Γυναικών Λεωνιδίου, όπου οι γυναίκες της περιοχής του δείχνουν βήμα-βήμα πώς φτιάχνεται το περίφημο γλυκό μελιτζανάκι, μια τέχνη που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά με μαεστρία και μεράκι.

Προτεινόμενο Κώστας Τουρνάς: Γιατί ο Γιώργος Μαρίνος αρνήθηκε να πει τον «Αχιλλέα απ’ το Κάιρο» Κώστας Τουρνάς: Γιατί ο Γιώργος Μαρίνος αρνήθηκε να πει τον «Αχιλλέα απ’ το Κάιρο»

Αυθεντικές συναντήσεις και τοπικά μυστικά

Με προορισμό τον ορεινό Κοσμά, γνωστό ως το «μπαλκόνι της Κυνουρίας», ο Άκης διασχίζει με το ποδήλατο το συγκλονιστικό φαράγγι του Δαφνώνα, απολαμβάνοντας την άγρια ομορφιά του Πάρνωνα. Στην πανέμορφη πλατεία του Κοσμά, δοκιμάζει βραστή γίδα, άγρια αποξηραμένα χόρτα και μια ρεβυθάδα που θα μείνει αξέχαστη. Εκεί ανακαλύπτει επίσης ότι τα μελομακάρονα δεν είναι μόνο χριστουγεννιάτικη συνήθεια, αλλά γεύση τεσσάρων εποχών. Στη Βασκίνα, ένα μικρό χωριό, η μοναδική εν λειτουργία ταβέρνα προσφέρει ζυμωτό ψωμί, ντόπια κρέατα στον ξυλόφουρνο και τις παραδοσιακές γκόγκες, τα χαρακτηριστικά «σκαστά» μακαρόνια της Τσακωνιάς.

Οι τηλεθεατές και οι κριτικοί τηλεόρασης επισημαίνουν συχνά την πρωτοτυπία του «Akis’ Food Tour», καθώς καταφέρνει να συνδυάζει την υψηλή γαστρονομία με την αυθεντική καταγραφή της ελληνικής παράδοσης. Αυτό το πάντρεμα συμβάλλει όχι μόνο στην ψυχαγωγία αλλά και στην προβολή των τοπικών προϊόντων και του γαστρονομικού τουρισμού.

Το φινάλε του ταξιδιού και η τσακωνική ψυχή

Στον παραθαλάσσιο Τυρό, ο Άκης γνωρίζει τη μακραίωνη τέχνη του αργαλειού και δοκιμάζει να υφάνει με κλωστές από πρόβειο μαλλί. Η γαστρονομική του εξερεύνηση συνεχίζεται με φρέσκο ψάρι από τα νερά του Μυρτώου και μια πρωτόγνωρη γευστική εμπειρία: φρέσκα αυγά και κιμά κόκορα από το τοπικό εκτροφείο. Το πλούσιο σε εικόνες και γεύσεις ταξίδι ολοκληρώνεται στα Μέλανα, ένα χωριό που διαφυλάσσει πεισματικά τον τσακώνικο χαρακτήρα του. Εκεί, στην αυλή μιας γιαγιάς, ο Άκης φτιάχνει χυλοπίτες και τραχανά, ενώ στο καφενείο-παντοπωλείο της πλατείας, απολαμβάνει ένα τραπέζι στρωμένο με γενναιοδωρία, μεράκι και πεντανόστιμο φαγητό, κλείνοντας με τον καλύτερο τρόπο αυτή την ανεπανάληπτη εμπειρία.

Τι πρέπει να ξέρετε: Όσα πρέπει να ξέρετε για το ταξίδι του Άκη στην Τσακωνιά

Πότε προβάλλεται το επεισόδιο του Akis’ Food Tour για τη Νότια Κυνουρία;

Το επεισόδιο του «Akis’ Food Tour» που είναι αφιερωμένο στη Νότια Κυνουρία, με τον Άκη Πετρετζίκη, προβάλλεται απόψε, Σάββατο 13 Δεκεμβρίου, στις 21:30.

Ποιες περιοχές επισκέπτεται ο Άκης Πετρετζίκης στη Νότια Κυνουρία;

Ο Άκης Πετρετζίκης επισκέπτεται το Λεωνίδιο, τον ορεινό Κοσμά, το μικρό χωριό Βασκίνα, τον παραθαλάσσιο Τυρό και ολοκληρώνει το ταξίδι του στα Μέλανα, εξερευνώντας την ιστορική Τσακωνιά.

Ποιες τοπικές γεύσεις αναδεικνύονται στην εκπομπή;

Στην εκπομπή αναδεικνύονται η τσακώνικη μελιτζάνα, το γλυκό μελιτζανάκι, χειροποίητο παγωτό καϊμάκι, βραστή γίδα, ρεβυθάδα, μελομακάρονα τεσσάρων εποχών, ζυμωτό ψωμί, γκόγκες, φρέσκο ψάρι, αυγά και κιμάς κόκορα, χυλοπίτες και τραχανάς.

Τι ιδιαίτερο μαθαίνει ο Άκης στο Λεωνίδιο;

Στο Λεωνίδιο, ο Άκης μυείται στην τσακώνικη φιλοξενία, μαθαίνει για την πανάρχαια τσακώνικη διάλεκτα και παρακολουθεί τη διαδικασία παρασκευής του περίφημου γλυκού μελιτζανακιού από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Γυναικών.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των γκόγκες της Τσακωνιάς;

Οι γκόγκες είναι τα παραδοσιακά «σκαστά» μακαρόνια της Τσακωνιάς. Αποτελούν ένα αυθεντικό και καθησυχαστικό πιάτο, συνήθως συνοδευόμενο από ντόπια κρέατα και ζυμωτό ψωμί.
Η αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου επιτρέπεται αποκλειστικά με την τοποθέτηση ενεργού συνδέσμου (link) προς την πηγή.

Προτεινόμενα

  1. 1
    Γιάννης Αϊβάζης: «Θα αντέξεις τους πραγματικούς λόγους που χώρισα;»
  2. 2
    Light: «Πάντα ήμουν ευαίσθητος κι ας μην το πιστεύει ο κόσμος» – Πώς τον άλλαξε η πατρότητα
  3. 3
    Στέργιος Μικρούτσικος: Η πρώτη τηλεοπτική εξομολόγηση για το βαρύ όνομα και την ιδιωτικότητα

Ροή Ειδήσεων

Προτεινόμενα