- Περισσότεροι από 40 σεφ, συμπεριλαμβανομένων δύο με αστέρια Michelin, ετοιμάζουν το δείπνο των Νομπέλ.
- Το μυστικό μενού τριών πιάτων για 1.300 καλεσμένους θα αποκαλυφθεί την Τετάρτη.
- Το δείπνο περιλαμβάνει σκανδιναβικά δασικά συστατικά και θα σερβιριστούν 400 μπουκάλια σαμπάνιας.
- Οι προετοιμασίες έχουν οικογενειακή πινελιά, με συγγενείς των σεφ να βοηθούν στην κατασκευή σερβίτσιων.
Περισσότεροι από σαράντα κορυφαίοι σεφ, συμπεριλαμβανομένων δύο βραβευμένων με δύο αστέρια Michelin, συγκεντρώθηκαν στη Στοκχόλμη για να δημιουργήσουν το πολυτελές δείπνο για τη φετινή απονομή των βραβείων Νόμπελ. Το μυστικό μενού τριών πιάτων, που θα αποκαλυφθεί την Τετάρτη, φέρει μια ιδιαίτερη οικογενειακή πινελιά στις προετοιμασίες, προσδίδοντας προσωπικότητα στην εκδήλωση.
| Στοιχείο | Ποσότητα / Περιγραφή |
|---|---|
| Συνολικοί Σεφ | Περισσότεροι από 40 |
| Αστέρια Michelin (σεφ Le & Myllymaki) | 2 |
| Αριθμός Καλεσμένων | 1.300 άτομα |
| Αριθμός Τραπεζιών | 59 |
| Μπουκάλια Σαμπάνιας (για ορεκτικό) | 400 |
| Ημερομηνία Αποκάλυψης Μενού | Τετάρτη |
| Ηλικία Σερβίτσιων (πριν την ανανέωση) | Πάνω από 30 χρόνια |
| Χειροποίητα Μαχαίρια Βουτύρου | 1.300 |
Η ετήσια τελετή απονομής των βραβείων Νόμπελ, πέρα από την αναγνώριση της επιστημονικής αριστείας, αποτελεί και ένα κορυφαίο γαστρονομικό γεγονός, όπου η παράδοση συναντά την καινοτομία. Η πρόκληση για τους σεφ είναι να δημιουργήσουν ένα αξέχαστο γεύμα για 1.300 καλεσμένους, διατηρώντας ταυτόχρονα την υψηλή γαστρονομική τους ταυτότητα και προσθέτοντας μια προσωπική, ζεστή νότα.
Η γαστρονομική πρόκληση των 1.300 καλεσμένων
Στην πολυσύχναστη κουζίνα του δημαρχείου της Στοκχόλμης, περισσότεροι από σαράντα σεφ εργάζονται πυρετωδώς για να ετοιμάσουν το περίτεχνο δείπνο. Οι σεφ Pi Le και Tommy Myllymaki, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τα δύο πρώτα πιάτα, διευθύνουν ένα εστιατόριο δύο αστέρων Michelin στο νησί Djurgarden της Στοκχόλμης. Στόχος τους είναι να ενσωματώσουν το προσωπικό τους γαστρονομικό DNA σε ένα δείπνο που θα ικανοποιήσει τους νομπελίστες, τις βασιλικές οικογένειες και την αφρόκρεμα της σουηδικής κοινωνίας.
«Θέλουμε να εφαρμόσουμε τον τρόπο μαγειρέματος μας, το DNA μας, και να το βάλουμε σε αυτό το δείπνο για 1.300 άτομα», δήλωσε η Pi Le. Η φιλοσοφία τους είναι να πάρουν «κάτι που αναγνωρίζεις στη γεύση και να προσθέσεις μια μικρή ανατροπή», δημιουργώντας έτσι μια μοναδική εμπειρία.
Τα μυστικά του μενού και οι γεύσεις του βορρά
Το μενού, το οποίο συμφωνήθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου μετά από «πολλές δοκιμές», παραμένει ένα καλά φυλασσόμενο μυστικό. Δεν θα αποκαλυφθεί παρά μόνο την Τετάρτη, όταν οι καλεσμένοι θα καθίσουν στα 59 τραπέζια που γεμίζουν την περίφημη Μπλε Αίθουσα. Ωστόσο, οι σεφ μοιράστηκαν κάποιες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες: συστατικά από τα σκανδιναβικά δάση θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Για το πρώτο πιάτο, θα χρησιμοποιηθούν αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι, ενώ για το επιδόρπιο, άγρια δαμάσκηνα και σμέουρα. Συνολικά, 400 μπουκάλια σαμπάνιας θα σερβιριστούν μόνο με το ορεκτικό.
Η οικογενειακή πινελιά πίσω από την πολυτέλεια
Για τους σεφ, το δείπνο των Νομπέλ αποτελεί και μια οικογενειακή υπόθεση. Τα σερβίτσια έχουν ανανεωθεί για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από τριάντα χρόνια, με ένα ξύλινο μαχαίρι βουτύρου που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τον αδελφό της Pi Le. Η χειροποίητη κατασκευή των 1.300 μαχαιριών, από ξύλο προερχόμενο από τη νότια Σουηδία, ήταν μια χρονοβόρα διαδικασία. «Χρειαστήκαμε ενισχύσεις για να τηρήσουμε την προθεσμία», δήλωσε η Le, προσθέτοντας ότι «η μαμά μου, η αδελφή μου και ο μπαμπάς μου ήρθαν να βοηθήσουν».
Η σεφ ζαχαροπλαστικής των Νομπέλ, Frida Backe, η οποία επιστρέφει για δεύτερη χρονιά, άντλησε έμπνευση από τις παιδικές της αναμνήσεις στα δάση με τους παππούδες της για τη δημιουργία του φετινού επιδόρπιου. Τα άγρια δαμάσκηνα είναι ένα «κάπως ξεχασμένο μούρο», είπε, και «χρειάζεται λίγη επιμονή και δημιουργικότητα για να δουλέψεις με αυτό». Κύκλοι της γαστρονομικής σκηνής της Στοκχόλμης επισημαίνουν ότι η επιλογή των σεφ Pi Le και Tommy Myllymaki, γνωστοί για την ικανότητά τους να συνδυάζουν την παράδοση με δημιουργικές ανατροπές, εγγυάται μια πρωτότυπη και αξέχαστη εμπειρία για τους καλεσμένους, αναδεικνύοντας παράλληλα την ποικιλομορφία της σκανδιναβικής κουζίνας.
Η κληρονομιά και η επόμενη μέρα
Η προετοιμασία του δείπνου των Νομπέλ είναι μια σύνθετη διαδικασία που απαιτεί αρμονική συνεργασία και αφοσίωση, όχι μόνο από τους επαγγελματίες σεφ αλλά και από τους οικείους τους. Αυτή η «οικογενειακή υπόθεση» προσδίδει μια πρόσθετη διάσταση ανθρωπιάς και προσωπικής αφοσίωσης σε ένα γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας. Ενώ οι κύριες εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα στη Στοκχόλμη, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ξεχωριστές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο Όσλο για το Νόμπελ Ειρήνης, υπογραμμίζοντας την ιδιαίτερη φύση κάθε βραβείου.