Skip to content

Πέννες με κοτόπουλο, σπανάκι και λιαστές ντομάτες του Πέτρου Συρίγου

Πέννες με κοτόπουλο, σπανάκι και λιαστές ντομάτες του Πέτρου Συρίγου
Άννα Θεοδωρίδου

Μια εύκολη συνταγήκρεμώδη υφή με έντονες νότες από τις λιαστές ντομάτες και προσφέρει μια ισορροπία ανάμεσα στο ζουμερό κοτόπουλο και το φρέσκο χρώμα του πράσινου.

Η ιδέα πίσω από το πιάτο

Η σύνθεση βασίζεται σε κλασικά στοιχεία της ιταλικής κουζίνας με μικρές διαφορές στην υφή και στις αναλογίες. Ο συνδυασμός των ξηρών ντομάτων με την κρέμα δημιουργεί μια σάλτσα που καλύπτει τις πέννες χωρίς να τις βαρύνει, ενώ το σπανάκι προσθέτει φρεσκάδα και χρώμα.

Στην εκτέλεση ο Πέτρος Συρίγος χρησιμοποιεί απλά στάδια που διευκολύνουν την προετοιμασία στο σπίτι. Αν αναζητάτε λιαστές ντομάτες με ένταση γεύσης, η συνταγή αξιοποιεί λίγα τεμάχια για να δώσει χαρακτήρα χωρίς υπερφόρτωση της σάλτσας. Η αναλογία υλικών κρατάται προσιτή για καθημερινό μαγείρεμα.

Υλικά και ποσοστώσεις

Για το πιάτο χρειάζονται 300 γραμμάρια πέννες, δύο φιλέτα στήθος κοτόπουλου, μισό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, μισή σκελίδα σκόρδο, 100 ml λευκό κρασί και 250 ml κρέμα γάλακτος 35% ή εναλλακτικά 250 ml γιαούρτι. Προστίθενται επίσης 6-7 τεμάχια λιαστών ντομάτων, 300 γραμμάρια σπανάκι ή μπρόκολο, δύο κουταλιές παρμεζάνα και λίγο μαϊντανό.

Η χρήση κρέμας γάλακτος δίνει πλούσιο κορμό στη σάλτσα χωρίς ιδιαίτερη ταλαιπωρία.

Στην πρακτική εφαρμογή, μικρές προσαρμογές στις ποσότητες επιτρέπουν να προσαρμόσετε το πιάτο σε μεγαλύτερη ή μικρότερη μερίδα. Για όσους προτιμούν πιο ελαφριά εκδοχή, το γιαούρτι αντικατάσταση προσφέρει διαφορετική οξύτητα και μειωμένα λιπαρά χωρίς να αλλοιώνει τον χαρακτήρα του πιάτου.

Βήματα προετοιμασίας

Ξεκινήστε με το ψήσιμο ή το σοτάρισμα των φιλέτων στήθους σε καυτό τηγάνι μέχρι να πάρουν χρώμα. Αφαίρεστε το κρέας και στο ίδιο σκεύος μαλακώνετε το κρεμμύδι και το σκόρδο, προσθέτοντας μετά το λευκό κρασί για ξεγλάσισμα. Αυτή η φάση δίνει ενισχυμένη βάση στη σάλτσα και συγκρατεί τα αρώματα.

Προτεινόμενο Μια πατατοελιόπιτα με χωριάτικο φύλλο Μια πατατοελιόπιτα με χωριάτικο φύλλο

Στη συνέχεια κόψτε το ψημένο κοτόπουλο σε λωρίδες και προσθέστε το μαζί με τις ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες και την κρέμα γάλακτος. Μαγειρέψτε λίγα λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα και ενσωματώσετε το τριμμένο τυρί. Αν προτιμάτε μια πιο ανάλαφρη προσέγγιση, αντικαταστήστε την κρέμα με γιαούρτι όπως αναφέρθηκε πιο πάνω.

Παράλληλα βράστε τις πέννες σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τον χρόνο της συσκευασίας μέχρι να φτάσουν στο al dente. Στραγγίστε και αναμείξτε τις ζεστές πέννες με τη σάλτσα και το σπανάκι, ώστε το φύλλωμα να μαραθεί ελαφρά αρωματικό και να διατηρήσει την υφή του.

Παραλλαγές σερβιρίσματος και χρήσιμες συμβουλές

Το πιάτο δέχεται εναλλακτικές όπως αντικατάσταση του σπανακιού με μπρόκολο ή συμπλήρωση με ελιές για πιο μεσογειακό τόνο. Όταν χρειάζεστε ιδέες για συνταγές με κοτόπουλο, αυτή η βάση μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα σε ημίωρες λύσεις για το τραπέζι.

Για καλύτερο αποτέλεσμα κρατήστε το σπανάκι φρέσκο και προσθέστε το στο τέλος του μαγειρέματος για να μην απωλέσει το χρώμα του. Μικρές πινελιές όπως μια κουταλιά παρμεζάνα πριν το σερβίρισμα εντείνουν την αίσθηση πλούσιας γεύσης χωρίς επιπλέον κόπο. Συμβουλές για τη σωστή υφή των ζυμαρικών βρίσκονται σε σχετικές ενότητες με συνταγές ζυμαρικών και τεχνικές μαγειρικής.

Ως πρόταση σερβιρίσματος, συνοδεύστε τις πέννες με μια ελαφριά σαλάτα ή φρυγανισμένο ψωμί. Το πιάτο λειτουργεί καλά ως πρόταση για μεσημεριανό είτε για καθημερινή κατανάλωση είτε για πιο επίσημες περιστάσεις, χωρίς ιδιαίτερο περιπλοκότητα στην προετοιμασία.

Μικρές αλλαγές στις αναλογίες και στα αρωματικά δίνουν διαφορετικές εκφράσεις στην ίδια βάση.

Η συνταγή που παρουσίασε ο Πέτρος Συρίγος στην εκπομπή Super Κατερίνα τηλεοπτική προσφέρει μια πρακτική λύση για όσους αναζητούν νόστιμα και γρήγορα γεύματα. Εφαρμόστε τις αναλογίες όπως περιγράφονται ή προσαρμόστε τες στις προτιμήσεις της οικογένειας για άμεσο αποτέλεσμα.

Προτεινόμενα

  1. 1
    Σαλάτα με λούζα Άνδρου, σύκα και τυρί
  2. 2
    Η συνταγή του Δημήτρη Σκαρμούτσου για μπάρες ενέργειας με βρώμη, μπανάνα και σοκολάτα
  3. 3
    Ένα σουφλέ σοκολάτας με φυστικοβούτυρο

Ροή Ειδήσεων

Προτεινόμενα