Skip to content

Η Γωγώ Δελογιάννη προτείνει σαλάτα με τόνο καμένο μπρόκολο γλυκοπατάτα κουκουνάρι

Η Γωγώ Δελογιάννη προτείνει σαλάτα με τόνο καμένο μπρόκολο γλυκοπατάτα κουκουνάρι
Σπύρος Καλογερόπουλος

Η Γωγώ Δελογιάννη παρουσίασε στην εκπομπή Πρωίαν σε είδον μια ελαφριά σαλάτα που συνδυάζει θαλασσινή πρωτεΐνη, ψητά λαχανικά και τραγανά ξηροκούκουνα. Η πρόταση στηρίζεται σε λίγα αλλά σαφή υλικά: κονσέρβας τόνος, μπρόκολο με ελαφρύ κάψιμο, μεγάλη γλυκοπατάτα και κουκουνάρι.

Η σύνθεση συμπληρώνεται από ένα απλό ντρέσινγκ με λεμόνι, ελαιόλαδο, μουστάρδα και μέλι, ενώ ως φυτικό υπόστρωμα προτείνεται λίγη ρόκα ή baby σπανάκι.

Υλικά που χρειάζονται

Τα βασικά συστατικά για τη συνταγή είναι προσιτά και λίγα στον αριθμό, κάτι που κάνει το πιάτο εύκολο στην προετοιμασία. Το κάθε υλικό παίζει συγκεκριμένο ρόλο στη γεύση και στην υφή.

  • 1 μπρόκολο
  • 1 μεγάλη γλυκοπατάτα
  • 1 κονσέρβα τόνο σε νερό ή ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. κουκουνάρι
  • 1 λεμόνι (χυμός)
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. μουστάρδα
  • 1 κ.γ. μέλι
  • αλάτι, πιπέρι
  • λίγη ρόκα ή σπανάκι baby

Η λίστα παραμένει πιστή στο υλικό που παρουσιάστηκε στο βίντεο, χωρίς άλλες προσθήκες, ώστε το αποτέλεσμα να αντικατοπτρίζει την πρόταση της παρουσιάστριας.

Βασικά βήματα προετοιμασίας

Ξεκινήστε καθαρίζοντας και κόβοντας τη γλυκοπατάτα σε κύβους ή φέτες που ψήνονται ομοιόμορφα. Το ψήσιμο ενισχύει τη γλυκύτητα της πατάτας και δίνει σώμα στη σαλάτα.

Το μπρόκολο ψήνεται ή σοτάρεται μέχρι να εμφανίσει ελαφρύ κάψιμο στις άκρες, ώστε να αναδειχθεί ο καπνιστός χαρακτήρας χωρίς να χάσει την τραγανότητά του. Η τεχνική αυτή λειτουργεί καλά σε σχάρα ή σε καυτό τηγάνι.

Το κουκουνάρι προτιμάται ελαφρά καβουρδισμένο ώστε να γίνει πιο αρωματικό και τραγανό. Προσέξτε τον χρόνο στο τηγάνι, γιατί μαυρίζει γρήγορα. Η κονσέρβα του τόνου στραγγίζεται πριν προστεθεί στα υπόλοιπα υλικά.

Προτεινόμενο Μια πατατοελιόπιτα με χωριάτικο φύλλο Μια πατατοελιόπιτα με χωριάτικο φύλλο

Ετοιμασία του ντρέσινγκ και τελική συναρμολόγηση

Το ντρέσινγκ φτιάχνεται με χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο, μουστάρδα, μέλι, αλάτι και πιπέρι. Αναδεύστε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να δέσουν οι γεύσεις.

Στη συνέχεια συνθέστε τη σαλάτα: βάλετε ως βάση ρόκα ή baby σπανάκι, προσθέστε τα ψητά κομμάτια της γλυκοπατάτας, τα κομμένα μπουκετάκια μπρόκολου με το καμένο άγγιγμα και τρίψτε τον τόνο με πιρούνι ώστε να μοιραστεί ομοιόμορφα. Τελειώστε ρίχνοντας κουκουνάρι και το ντρέσινγκ πάνω από όλα.

Σερβίρισμα, παραλλαγές και συμβουλές

Για πιο πλούσιο αποτέλεσμα μπορείτε να προσθέσετε σπόρους ή ένα ελάχιστο τριμμένο τυρί, χωρίς ωστόσο να αλλοιώνεται η ισορροπία που προτείνει η συνταγή. Η ρόκα ή το baby σπανάκι δίνουν φρεσκάδα και ελαφριά πικράδα που ισορροπεί με τη γλυκύτητα της γλυκοπατάτας.

Μικρές τεχνικές συμβουλές περιλαμβάνουν το να ψήσετε τη γλυκοπατάτα σε προθερμασμένο φούρνο για ομοιόμορφο καραμέλωμα και να καβουρδίσετε το κουκουνάρι σε μέτρια φωτιά, ανακινώντας συνεχώς το σκεύος.

Η παρουσίαση που προβλήθηκε στην εκπομπή Πρωίαν σε είδον εστίασε στην απλότητα και στην ισορροπία γεύσεων, με στόχο ένα πιάτο κατάλληλο για γρήγορα γεύματα αλλά και για πιο επίσημες περιστάσεις όπου θέλουμε κάτι ελαφρύ και με χαρακτήρα.

Προτεινόμενα

  1. 1
    Σαλάτα με λούζα Άνδρου, σύκα και τυρί
  2. 2
    Η συνταγή του Δημήτρη Σκαρμούτσου για μπάρες ενέργειας με βρώμη, μπανάνα και σοκολάτα
  3. 3
    Ένα σουφλέ σοκολάτας με φυστικοβούτυρο

Ροή Ειδήσεων

Προτεινόμενα