Skip to content

Η Γωγώ Δελογιάννη προτείνει αρακά με σπανάκι, λιαστές ντομάτες

Η Γωγώ Δελογιάννη προτείνει αρακά με σπανάκι, λιαστές ντομάτες
Βασιλική Μιχαηλίδου

Η Γωγώ Δελογιάννη παρουσίασε στης εκπομπής “Πρωίαν σε είδον” μια πρόταση για καθημερινό γεύμα: ένα πιάτο με αρακά που συνδυάζει φρέσκο σπανάκι και λιαστές ντομάτες. Το πιάτο δίνει έμφαση στην απλότητα των υλικών και στην ισορροπία γεύσεων. Αυτή η εκδοχή περιλαμβάνει συγκεκριμένες ποσότητες και λίγες τεχνικές για να βγει ένα ζεστό, νόστιμο αποτέλεσμα στο σπίτι.

Υλικά και αναλογίες

Η συνταγή απαιτεί περίπου 600 γρ. αρακά και 300 γρ. σπανάκι, μαζί με λαχανικά που δίνουν σώμα στο πιάτο: ένα μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, δύο πατάτες σε κυβάκια και δύο καρότα σε λεπτές φέτες. Στη λίστα υπάρχουν επίσης 6–8 λιαστές ντομάτες κομμένες σε μικρά κομμάτια και ένα σκόρδο ψιλοκομμένο για άρωμα.

Το συνολικό προφίλ στηρίζεται σε λίγα αλλά μεστότροπα υλικά για πλούσια γεύση. Ενσωματώνεται μέσα στο κείμενο μια αναφορά σε συνταγές με σπανάκι ως πιθανό σημείο αναφοράς για όσους ψάχνουν παρόμοια πιάτα.

Για το μαγείρεμα προτείνεται 150 ml ελαιόλαδο και 200 ml υγρό είτε νερό είτε ένας ζωμός λαχανικών. Σε περίπτωση που χρειάζεται μια πιο ζωντανή οξύτητα, προτείνεται προαιρετικά 1 κουταλάκι του γλυκού πελτέ ντομάτας. Το αλάτι, το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ο χυμός από μισό λεμόνι ολοκληρώνουν τη γεύση.

Αυτές οι αναλογίες βοηθούν να προκύψει ένα ισορροπημένο πιάτο τόσο σε επιδόσεις γεύσης όσο και σε υφή.

Βήματα προετοιμασίας

Ξεκινήστε σοτάροντας το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει και να γίνει διαφανές. Προσθέστε το σκόρδο και αφήστε το ένα λεπτό πριν ρίξετε τις πατάτες και τα καρότα για ένα σύντομο ψήσιμο. Η σταδιακή προσθήκη των υλικών εξασφαλίζει ότι το κάθε στοιχείο θα πάρει σωστή υφή.

Στη φάση αυτή μπορείτε να ενσωματώσετε και τον πελτέ αν χρησιμοποιήσετε.

Ρίξτε τον αρακά, το νερό ή τον ζωμό και αφήστε το μείγμα να σιγοβράσει μέχρι οι πατάτες να μαλακώσουν. Όταν ο αρακάς είναι σχεδόν έτοιμος, προσθέστε το σπανάκι και τις λιαστές ντομάτες, ανακατεύοντας απαλά ώστε να διατηρήσει το σπανάκι το χρώμα του. Το τελικό στάδιο ολοκληρώνεται με τον χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι για φρέσκια νότα.

Σημειώστε ότι ο χρόνος βρασμού εξαρτάται από το μέγεθος των κομματιών των λαχανικών.

Παραλλαγές και συμβουλές σερβιρίσματος

Προτεινόμενο «5 τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να ξαναζεστάνετε στον φούρνο μικροκυμάτων» «5 τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να ξαναζεστάνετε στον φούρνο μικροκυμάτων»

Η συνταγή είναι ευέλικτη. Μπορείτε να μειώσετε το ελαιόλαδο για ένα πιο ελαφρύ αποτέλεσμα ή να προσθέσετε λίγο τριμμένο τυρί στο τέλος για πιο πλούσια αίσθηση. Αν προτιμάτε πιο «σπιτική» υφή, αφήστε το πιάτο να δέσει περισσότερο στο μάτι και σερβίρετε ζεστό.

Τέτοιες μικρές αλλαγές βοηθούν το πιάτο να ταιριάξει με διαφορετικές διατροφικές ανάγκες και προτιμήσεις, και το καθιστούν εύκολο στο σπίτι. Μπορείτε επίσης να δείτε αναφορές σε μαγειρική στο σπίτι για χρήσιμες τεχνικές.

Για μια πιο παραδοσιακή εκδοχή, προσθέστε λίγα μυρωδικά της επιλογής σας, όπως μαϊντανό ή άνηθο, στο τέλος του μαγειρέματος. Αν θέλετε μια πιο θερμαντική πρόταση για κρύες μέρες, σερβίρετέ το ως ζεστό ορεκτικό δίπλα σε ψωμί. Αντίθετα, μικρές προσθήκες όπως ξύσμα λεμονιού αναδεικνύουν τη γεύση χωρίς να την επισκιάζουν.

Το πιάτο συνδέεται οργανικά με άλλες παραδοσιακές συνταγές λαχανικών.

Πού ταιριάζει στο τραπέζι

Ο αρακάς με σπανάκι και λιαστές ντομάτες είναι κατάλληλος για καθημερινό μεσημεριανό αλλά και για ένα πιο απλό δείπνο. Συνδυάζεται καλά με ένα φρέσκο σαλάτα και λίγο ψωμί για να απορροφήσει τα υγρά. Το πιάτο μπορεί να παρουσιαστεί ως κύριο ή συνοδευτικό, ανάλογα με την ποσότητα.

Η πρόταση αυτή έχει ευρεία χρηστικότητα στο μενού της εβδομάδας.

Η παρουσίαση της συνταγής στην εκπομπή “Πρωίαν σε είδον” έδωσε έμφαση στην πρακτική πλευρά της μαγειρικής χωρίς περιττές πολυπλοκότητες. Για όσους ενδιαφέρονται για συνταγές που εμφανίζονται στην τηλεόραση υπάρχει και ένα σχετικό ενημερωτικό πλαίσιο σε τηλεοπτικές συνταγές που καταγράφει παραλλαγές τέτοιων πιάτων.

Το αποτέλεσμα είναι ένα ζεστό, ευπροσάρμοστο πιάτο που μπορεί εύκολα να ενταχθεί στην εβδομαδιαία κουζίνα.

Τελευταίες λεπτομέρειες πριν σερβίρετε

Ελέγξτε την αλατοποίηση στο τέλος και διορθώστε αν χρειάζεται. Ένα τελευταίο άγγιγμα με ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας προσθέτει βάθος στις νότες του πιάτου. Μικρές τεχνικές όπως το να αφήσετε το φαγητό να ξεκουραστεί λίγα λεπτά πριν σερβίρετε βελτιώνουν την αρμονία των γεύσεων.

Τέτοιες επιλογές κάνουν το πιάτο ένα πραγματικό comfort για τις καθημερινές στιγμές.

Προτεινόμενα

  1. 1
    8 Αντικαρκινικές Τροφές που Βοηθούν στη Μείωση του Κινδύνου Καρκίνου
  2. 2
    8 τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να βάζετε στο ψυγείο
  3. 3
    Αυτό που συμβαίνει στο σώμα σου όταν πίνεις νερό με λεμόνι

Ροή Ειδήσεων

Προτεινόμενα