Αέρινο αποτέλεσμα που συνδυάζει σοκολάτα και αλμυρή νοστιμιά από το φυστικοβούτυρο παρουσιάζεται ως μια γρήγορη λύση για επιδόρπιο. Η πρόταση περιλαμβάνει σαφείς αναλογίες υλικών και απλά βήματα για να πετύχει κανείς ένα σουφλέ σοκολάτας με πλούσια υφή και έντονη γεύση.
Υλικά σε σύντομη εικόνα
Για την παρασκευή χρειάζονται βασικά προϊόντα της καθημερινής κουζίνας, με έμφαση στις αναλογίες που εξασφαλίζουν την υφή. Στην λίστα ξεχωρίζουν η πλούσια σοκολάτα και τα φυτικά βούτυρα ως στοιχεία που δένουν το μείγμα, ενώ προαιρετικές πινελιές προσθέτουν οπτική και γευστική αξία.
Στην εκπομπή Πρωίαν σε είδον έγινε αναφορά στην ισορροπία των συστατικών για το καλύτερο αποτέλεσμα.
- 130 γρ. ζάχαρη καρύδας
- 60 γρ. βούτυρο
- 240 γρ. γάλα
- 130 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 50 γρ. κακάο
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 80 γρ. φουντουκοβούτυρο
- 60 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
- Προαιρετικά: λίγη ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
- Προαιρετικά: αμυγδαλοβούτυρο λευκό για drizzle
Προετοιμασία και τεχνική
Αρχικά θερμαίνουμε τα υγρά στοιχεία και ενσωματώνουμε το βούτυρο σε υγρή μορφή για να δημιουργηθεί ομοιογενές μείγμα. Σε αυτό το στάδιο ανακατεύουμε καλά τα στερεά με τα υγρά ώστε να αποφευχθούν σβόλοι και να διατηρηθεί η υφή. Η προσθήκη του φυστικοβούτυρο γίνεται σταδιακά για ομογενοποίηση.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το κακάο και την σπασμένη κουβερτούρα, αναμιγνύοντας μέχρι να λιώσουν οι σοκολάτες και να ενσωματωθούν πλήρως σε ένα γυαλιστερό μείγμα. Η σοκολάτα κουβερτούρα ενισχύει την ένταση της γεύσης και το βάθος του χρώματος, δίνοντας στο σουφλέ χαρακτηριστικό άρωμα.
Το αλεύρι πρέπει να ενσωματωθεί με απαλές κινήσεις για να διατηρηθεί η αέρα-περιεκτικότητα στο μείγμα, σε αντίθεση με το δυναμικό ανακάτεμα που το κάνει βαρύ. Η σωστή δοσομέτρηση του άλευρου και των υγρών εξασφαλίζει το επιθυμητό αποτέλεσμα, ειδικά όταν χρησιμοποιείται αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
Τέλος, προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε ελαφρά, ώστε το μείγμα να κρατήσει όγκο πριν μπει στο φούρνο. Το μονοσήμαντο μαγιά του γλυκού προέρχεται από την αργή απελευθέρωση αερίων κατά το ψήσιμο. Η εκπομπή Πρωίαν σε είδον επισήμανε τη σημασία της ακριβούς μέτρησης για την σωστή λειτουργία του μπέικιν πάουντερ.
Ψήσιμο και σερβίρισμα
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι το κέντρο να στερεοποιηθεί αλλά να παραμείνει ελαφρώς υγρό για κρεμώδη υφή. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς πριν σερβίρουμε, ώστε να σταθεροποιηθεί το εσωτερικό και να διατηρηθεί η κρεμώδης συνοχή. Προαιρετικά πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη για εμφάνιση.
Μια τελευταία πινελιά είναι το λευκό αμυγδαλοβούτυρο ως drizzle που προσθέτει αντίθεση στη γεύση. Το φινίρισμα στο πιάτο μπορεί να γίνει με λεπτές γραμμές αμυγδαλοβούτυρου ή λίγες νιφάδες σοκολάτας για επιπλέον υφή.