Ο Τζον Ρεάνο παρουσίασε στην εκπομπή Στούντιο 4 μια πρόταση για γεύμα με έντονη αντίθεση γλυκού και ξινού. Στο επίκεντρο βρίσκεται ένα κομμάτι κοτόπουλο με τραγανό πανάρισμα που συνοδεύεται από πλούσια γλυκόξινη σάλτσα, πολύχρωμα λαχανικά και ρύζι jasmin.
Η συνταγή διαχωρίζει τα βήματα για το πανάρισμα, την προετοιμασία της σάλτσας και το σερβίρισμα ώστε να είναι πρακτική στην κουζίνα.
Υλικά και βασικά βήματα προετοιμασίας
Για το κύριο στοιχείο χρησιμοποιήθηκε φιλέτο κοτόπουλου 400 γρ το οποίο πανάρεται σε μίγμα με αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κορν φλάουρ, αβγό και κρύο νερό. Το μείγμα στοχεύει σε λεπτό αλλά σταθερό πανάρισμα που γίνεται τραγανό στο τηγάνισμα. Σημαντικό στοιχείο είναι το αλάτισμα πριν το πανάρισμα για πιο ισορροπημένη γεύση.
Η λίστα των υλικών περιλαμβάνει επίσης συστατικά για τη σάλτσα όπως κέτσαπ, κόκκινο ξύδι, ζάχαρη, χυμό πορτοκαλιού, νερό και κορν φλάουρ για δέσιμο. Στην ίδια ενότητα το πιάτο εμπλουτίζεται με πιπεριές κόκκινες και πράσινες, καρότο, κρεμμύδι και κονσέρβα ανανά.
Το πιάτο ολοκληρώνεται με ρύζι jasmin και σουσάμι για το σερβίρισμα.
- Κοτόπουλο: 400 γρ φιλέτο, 1 φλ. αλεύρι, 1/2 φλ. κορν φλάουρ, 1 αβγό, 1/2 φλ. κρύο νερό, λίγο αλάτι, ηλιέλαιο για το τηγάνισμα.
- Σάλτσα: 1/2 φλ. κέτσαπ, 1/2 φλ. κόκκινο ξύδι, 1/2 φλ. ζάχαρη, 1/2 φλ. χυμό πορτοκαλιού, 1/2 φλ. νερό, 1 κ.σ. κορν φλάουρ.
- Λαχανικά: 1 κόκκινη πιπεριά, 1 πράσινη πιπεριά, 1 καρότο, 1 κρεμμύδι, 1 κονσέρβα ανανά.
- Σερβίρισμα: ρύζι jasmin, σουσάμι.
Τεχνική τηγανίσματος και παρασκευή της σάλτσας
Το πανάρισμα γίνεται με 1 φλ. αλεύρι και 1/2 φλ. κορν φλάουρ για καλύτερη υφή. Αφού περάσει από το μείγμα, το κοτόπουλο τηγανίζεται σε αρκετό ηλιέλαιο ώστε να αποκτήσει ομοιόμορφο χρώμα και τραγανή κρούστα. Αν χρειαστεί, κόβεται σε μπουκιές πριν το πανάρισμα για πιο εύκολο ψήσιμο.
Η σάλτσα ετοιμάζεται σε ξεχωριστή κατσαρόλα με σιγοβράσιμο των υγρών και προσθήκη κορν φλάουρ διαλυμένου σε νερό για γρήγορο δέσιμο. Το μείγμα από κέτσαπ, χυμό πορτοκαλιού, ξύδι και ζάχαρη δίνει το χαρακτηριστικό ισορροπημένο προφίλ γεύσης που χρειάζεται για να επικρατεί σε κάθε μπουκιά.
Κατά το δέσιμο η σάλτσα πρέπει να αναδεύεται συνεχόμενα για να αποφευχθούν σβόλοι.
Λαχανικά, σερβίρισμα και μικρά μυστικά
Τα λαχανικά κόβονται σε λωρίδες και σωτάρονται γρήγορα σε δυνατή φωτιά ώστε να διατηρήσουν την τραγανότητά τους. Ο ανανάς προστίθεται στο τέλος για να διατηρήσει τη φρουτώδη υφή του και να ενισχύσει το γλυκό στοιχείο της σάλτσας. Αυτό το βήμα προσφέρει αντίθεση τόσο σε γεύση όσο και σε υφή.
Για το σερβίρισμα το πιάτο τοποθετείται πάνω σε ρύζι jasmin και πασπαλίζεται με σουσάμι. Το ζεστό ρύζι λειτουργεί ως βάση για να «σηκώσει» τη σάλτσα και να ισορροπήσει την ένταση. Εάν προτιμάτε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λιγότερη ζάχαρη στη σάλτσα για πιο ήπιο αποτέλεσμα.
Σημειώσεις για την προσαρμογή της συνταγής
Η συνταγή είναι ευέλικτη όσον αφορά το πανάρισμα και το δέσιμο της σάλτσας. Για πιο ελαφρύ πανάρισμα μειώστε την ποσότητα αλευριού και αυξήστε ελαφρώς το κορν φλάουρ. Εναλλακτικά, όσοι προτιμούν πιο πλούσια σάλτσα μπορούν να προσθέσουν λίγο περισσότερο χυμό πορτοκαλιού και να ρυθμίσουν το ισοζύγιο ξιδιού σύμφωνα με το προσωπικό γούστο.
Σε δημοφιλείς ενότητες με συνταγές με κοτόπουλο θα βρείτε παραλλαγές με διαφορετικά μαριναρίσματα. Αν σας ενδιαφέρουν τεχνικές για το τηγάνισμα κοτόπουλου υπάρχουν άρθρα που αναλύουν θερμοκρασίες και είδη λαδιών. Οι οδηγοί για γλυκόξινη σάλτσα και γενικότερα σάλτσες για μαγείρεμα προσφέρουν επιπλέον ιδέες για παραλλαγές.
Για συνοδευτικά δείτε οδηγίες για ρύζι jasmin και συνδυασμούς με λαχανικά stir fry που ταιριάζουν με το πιάτο. Η προσθήκη σουσάμι στο τέλος δίνει το τελικό άγγιγμα που αναδεικνύει την παρουσίαση.