Μια απλή αλλά γεμάτη γεύση πρόταση φέρνει στο τραπέζι την τοπική παράδοση με φρέσκες ντομάτες και τυρί Βολάκι. Η συνταγή παρουσιάστηκε στην εκπομπή Π.Ο.Π. Μαγειρική και απευθύνεται σε έξι άτομα, προσφέροντας ισορροπία μεταξύ λαχανικών και τυριού. Στο μείγμα περιλαμβάνονται επιπλέον αρωματικά και λίγα αυγά για δέσιμο, ενώ στο τελείωμα προτείνονται φρέσκα βότανα για ένταση γεύσης και άρωμα. βολάκι Άνδρου
Υλικά και ποσότητες
Η λίστα οργανώνεται για έξι μερίδες και συνδυάζει φρέσκες και αποξηραμένες γεύσεις. Για τη βάση και το γέμισμα απαιτούνται αλεύρι που φουσκώνει, αυγά και ελαιόλαδο, ενώ οι ντομάτες και οι πιπεριές δίνουν την κύρια γευστική νότα. Η αναλογία αλατιού και πιπεριού κρατάται διακριτική ώστε να αναδειχθεί το τυρί. υλικά για έξι άτομα
- 5 ώριμες ντομάτες σε κύβους ή φέτες για το πάνω μέρος
- 1 κουταλιά πελτές ντομάτας
- 1 πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
- 1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1/2 ματσάκι δυόσμος και 1/2 ματσάκι βασιλικός ψιλοκομμένα
- 1 κουταλάκι ρίγανη ξερή
- 1/4 κούπας ελιές κομμένες
- 2 αβγά και 2–3 κουταλιές ελαιόλαδο
- 300 γρ. βολάκι Άνδρου θρυμματισμένο
- 1 1/2 κούπα αλεύρι που φουσκώνει και 1/2 κουταλιά ανθός αλατιού
- φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Στοιχεία για τη σύνθεση περιλαμβάνουν φέτες ντομάτας πάνω στη ζύμη και σπόρους όπως λευκό σουσάμι, μαυροκούκι και μαραθόσπορος για υφή. Στο σερβίρισμα προτείνονται ελαιόλαδο, χυμός λεμονιού και επιπλέον φρέσκα μυρωδικά για φινίρισμα. σερβίρισμα με λεμόνι
Βήματα παρασκευής
Ξεκινήστε αναμειγνύοντας το αλεύρι με τον ανθό αλατιού και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι, προσθέτοντας στη συνέχεια τα αυγά και το ελαιόλαδο για να σχηματιστεί μια ελαφριά ζύμη. Όταν η ζύμη είναι έτοιμη στρώστε τη σε λαδωμένο ταψί και κρατήστε λίγο περιθώριο για την κορυφή. αλεύρι που φουσκώνει
Η γέμιση φτιάχνεται με ψιλοκομμένες ντομάτες, πελτέ, πιπεριά Φλωρίνης, κρεμμύδι και ψιλοκομμένα μυρωδικά. Ανακατέψτε τα υλικά με το βολάκι για να δέσουν και προσθέστε τις ελιές και τη ρίγανη πριν απλώσετε το μείγμα πάνω στη ζύμη. Η παρουσία του τυριού εξασφαλίζει κρεμώδη υφή και αλμυρή νότα. γεμισμα με βολάκι
Στρατηγικές ψησίματος και τελείωμα
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να σταθεροποιηθεί η γέμιση. Η χρήση επιπλέον ελαιόλαδου στο ταψί βοηθά το κάτω μέρος να γίνει τραγανό, ενώ τα φρέσκα μυρωδικά προστίθενται αμέσως μετά το ψήσιμο για να διατηρήσουν το άρωμα. τραγανό κάτω μέρος
Για το σερβίρισμα κόψτε τη ντοματόπιτα σε τετράγωνα ή τρίγωνα και συμπληρώστε με μια σταγόνα χυμό λεμονιού και λίγο επιπλέον ελαιόλαδο. Προσθέστε τους σπόρους και τα φρέσκα βότανα για εμφάνιση και γεύση πριν τη σερβίρετε στο τραπέζι. χυμός λεμονιού
Μικρές συμβουλές περιλαμβάνουν τη χρήση ώριμων ντοματών για έντονη γεύση και τη σωστή θρυμματισμένη δοσολογία του βολάκι ώστε να μην κυριαρχεί υπερβολικά. Η συνταγή λειτουργεί καλά ως ορεκτικό ή συνοδευτικό σε κυρίως πιάτα, προσφέροντας μια ισορροπία ανάμεσα σε φρέσκο λαχανικό και παραδοσιακό τυρί.