Skip to content

Μια τούρτα σε κατσαρόλα με πραλίνα

Μια τούρτα σε κατσαρόλα με πραλίνα
Κώστας Σταθόπουλος

Μια πρόταση χωρίς ψήσιμο που βασίζεται σε λίγα, καλά υλικά παρουσιάστηκε στην εκπομπή Π.Ο.Π. Μαγειρική. Το αποτέλεσμα συνδυάζει κρεμώδη υφή και τραγανή βάση, με κύριες νότες λευκής σοκολάτας και πραλίνας από φιστίκι. Η παρακάτω περιγραφή περιλαμβάνει τα απαραίτητα υλικά και την λογική συναρμολόγησης, καθώς και προτάσεις για σερβίρισμα.

Τα υλικά που χρειάζονται

Σαφής λίστα και ακριβείς ποσότητες συγκεντρώνονται για να μην υπάρχουν εκπλήξεις στην κουζίνα. Η συνταγή απαιτεί βασικά προϊόντα που πολλοί έχουν ήδη στο ντουλάπι ή που βρίσκονται εύκολα στο εμπόριο.

  • 1 λίτρο γάλα
  • 120 γρ. κορν φλάουρ
  • 180 γρ. λευκή σοκολάτα, σε κομμάτια
  • 300 γρ. πραλίνα από κελυφωτό φιστίκι
  • 400 γρ. μπισκότα πτι μπέρ
  • 300 γρ. φυτική κρέμα, κρύα
  • 40 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 πρέζα ανθός αλατιού

Για το σερβίρισμα προτείνεται σπασμένο κελυφωτό φιστίκι για υφή και άρωμα.

Βασική τεχνική προετοιμασίας

Καθαρές κινήσεις στην προετοιμασία διευκολύνουν τη συναρμολόγηση. Μια συνηθισμένη προσέγγιση είναι να χρησιμοποιήσετε το γάλα και το κορν φλάουρ για να φτιάξετε μια απλή κρέμα: ζεσταίνετε το γάλα, προσθέτετε το κορν φλάουρ διαλυμένο σε λίγη ποσότητα γάλακτος και ανακατεύετε μέχρι να πήξει.

Στο τελικό στάδιο ενσωματώνετε τη λευκή σοκολάτα για να δημιουργηθεί μια πλούσια βάση.

Ελαφριά επεξεργασία της πραλίνας δίνει γεύση και σώμα στην κρέμα. Αναμειγνύοντας τη πραλίνα με τη λιωμένη σοκολάτα επιτυγχάνεται ομοιόμορφη γεύση, ενώ η κομμένη φυτική κρέμα με την άχνη και τον ανθό αλατιού μπορεί να χτυπηθεί χωριστά και να προστεθεί στο τέλος για πιο αφράτη υφή.

Συναρμολόγηση της τούρτας

Προτεινόμενο Αυτό που συμβαίνει στο σώμα σου όταν πίνεις νερό με λεμόνι Αυτό που συμβαίνει στο σώμα σου όταν πίνεις νερό με λεμόνι

Στρώσεις με νόημα δημιουργούνται τοποθετώντας τα μπισκότα ως βάση και ακολουθώντας με στρώσεις κρέμας. Μπορείτε να σπάσετε τα μπισκότα σε κομμάτια και να πιέσετε ελαφρά στον πάτο του σκεύους για σταθερότητα, πριν απλώσετε την κρέμα σοκολάτας-πραλίνας.

Ψύξη πριν το σερβίρισμα συστήνεται για να σταθεροποιηθούν οι στρώσεις. Αφήνοντας το γλυκό στο ψυγείο για μερικές ώρες, οι γεύσεις ενσωματώνονται και η υφή γίνεται πιο συνεκτική. Αυτή η μέθοδος ταιριάζει ιδιαίτερα σε γλυκά χωρίς ψήσιμο.

Ιδέες σερβιρίσματος και παραλλαγές

Απλό φινίρισμα με σπασμένα κομμάτια κελυφωτού φιστικιού δίνει το απαραίτητο τραγανό στοιχείο. Μικρές ποσότητες πραλίνας μπορούν να προσθέσουν ένταση στη γεύση πάνω από την τούρτα πριν το σερβίρισμα.

Εναλλακτικές πινελιές περιλαμβάνουν την αντικατάσταση μέρους της λευκής σοκολάτας με λίγο κακάο για πιο δυνατή γεύση ή τη χρήση διαφορετικών τύπων μπισκότου. Αν σας ενδιαφέρουν άλλες συνταγές με παρόμοια υλικά, υπάρχει σχετικό περιεχόμενο για συνταγές με πραλίνα και για μπισκότα πτι μπέρ.

Σημειώσεις τεχνολογίας υλικών

Φυτικές κρέμες συμπεριφέρονται διαφορετικά από την παραδοσιακή κρέμα γάλακτος. Η χρήση κρύας φυτικής κρέμας που έχει χτυπηθεί με ζάχαρη άχνη βοηθά στη σταθεροποίηση της τελικής στρώσης και προσφέρει πιο ελαφριά αίσθηση στο στόμα. Περισσότερες πληροφορίες για επιλογές φυτικών προϊόντων υπάρχουν σε άρθρα σχετικά με φυτικές κρέμες.

Μικρές προσαρμογές στην αναλογία υλικών επιτρέπουν την προσαρμογή της γλυκύτητας και της πυκνότητας. Στην εκπομπή Π.Ο.Π. Μαγειρική παρουσιάστηκε αυτή η σύνθεση ως γρήγορη λύση για επιδόρπιο με έντονη γεύση πραλίνας και λευκής σοκολάτας.

Προτεινόμενα

  1. 1
    Μια μελομακαρονόπιτα με μέλι και σοκολάτα από τον Δημήτρη Μακρυνιώτη
  2. 2
    Κρητική σαλάτα ντάκος
  3. 3
    Παραδοσιακά μικρά αρτοσκευάσματα της Σύρου

Ροή Ειδήσεων

Προτεινόμενα