Η πατατοελιόπιτα ανανεώνει την παράδοση του πιτού με λίγα αλλά εκφραστικά υλικά και επίκεντρο ένα παραδοσιακό χωριάτικο φύλλο που χαρίζει τραγανή επιφάνεια. Η ιδέα παρουσιάστηκε στην εκπομπή Π.Ο.Π. Μαγειρική και προτείνει ένα στιβαρό μείγμα πατάτας και ελιάς με αρωματικά βότανα.
Βασικά συστατικά
Στην καρδιά της συνταγής βρίσκονται λίγο-πολύ συνηθισμένα προϊόντα που όμως συνδυάζονται με νόημα και μέτρο, δημιουργώντας ένα εύκολο αλλά γεμάτο αποτέλεσμα. Στην παρουσίαση η πίτα περιγράφεται ως πατατοελιόπιτα με έμφαση στη σωστή αναλογία πατάτας και ελιάς.
- 300 γρ. κολοκύθια κόκκινη
- 2 πράσα σε φέτες
- 2 πιπεριές Φλωρίνης
- 2 καρότα
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 800 γρ. πατάτες βρασμένες
- 120 γρ. ελιές θρούμπα Αμπαδιάς Ρεθύμνου χοντροκομμένες
- 1/2 κ.γ. ρίγανη
- 1/4 ματσάκι δυόσμου
- 1 κ.γ. σπασμένος ξερός κόλιανδρος
- 2 αβγά
- 5 κ.σ. ελαιόλαδο
- 6 φύλλα χωριάτικα
- 1 κ.σ. μαυροκούκι
- 1 κ.σ. λευκό σουσάμι
- 1/2 κ.σ. ανθός αλατιού
- 1/8 κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Η ένταση στη γέμιση προέρχεται κυρίως από τις ελιές που κόβονται χοντρά, ώστε να παραμένουν αισθητές μετά το ψήσιμο. Γι αυτό χρησιμοποιούνται οι ελιές θρούμπα Αμπαδιάς Ρεθύμνου σε χοντροκομμένη μορφή, που δίνουν αλμυρή και ελαφρώς πικρή νότα στη γέμιση.
Προετοιμασία και τεχνικές
Για τη γέμιση πρώτα λιώνονται οι πατάτες σε πουρέ και αναμειγνύονται τα αυγά με το ελαιόλαδο και τα μπαχαρικά. Στη φάση αυτή είναι σημαντικό να λειανθεί η ύλη, γι αυτό συνθλίβονται οι πατάτες βρασμένες μέχρι να φτάσουν σε ομοιογενή υφή πριν προστεθούν οι ελιές και τα τριμμένα λαχανικά.
Στο στήσιμο κάθε φύλλο αλείφεται με λάδι για να ψηθεί ομοιόμορφα και να προκύψει ελαφριά τραγανότητα. Η στρώση γίνεται με προσοχή και τα χωριάτικο φύλλο τοποθετούνται ώστε να επιτρέπουν στο εσωτερικό να ψηθεί χωρίς να στεγνώσει. Στο τελείωμα πασπαλίζονται το σουσάμι και το μαυροκούκι για άρωμα και εμφάνιση, με την προσθήκη να γίνεται πριν το τελικό ψήσιμο.
Συμβουλές σερβιρίσματος και παραλλαγές
Η πίτα σερβίρεται είτε ζεστή είτε θερμοκρασία δωματίου και συνοδεύεται ιδανικά από μια δροσερή σαλάτα εποχής. Μπορεί να προσαρμοστεί η αναλογία λαχανικών και αυγών για πιο πυκνή ή πιο αφράτη υφή ανάλογα με το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Η πρόταση όπως παρουσιάστηκε στην εκπομπή δίνει έμφαση στην απλότητα των πρώτων υλών και στην προσοχή στην ποσότητα των αρωμάτων. Η συνταγή λειτουργεί ως βάση για μικρούς πειραματισμούς, πάντα με σεβασμό στις αναγραφόμενες ποσότητες και στις ισορροπίες γεύσης.