Skip to content

Μια μερίδα καπίρα με σάλτσα ντομάτας και σαλάμι Λευκάδας

Μια μερίδα καπίρα με σάλτσα ντομάτας και σαλάμι Λευκάδας
Νίκος Μαυρογιάννης

Μια απλή πρόταση για ένα ορεκτικό ή μικρό γεύμα για τέσσερα άτομα παρουσιάστηκε στην εκπομπή με στοιχεία που αξίζει να σημειωθούν, καθώς το πιάτο βασίζεται σε λίγα, αλλά ισχυρά συστατικά. Στην περιγραφή αναφέρεται ότι η συνταγή εξυπηρετεί τέσσερα άτομα και σε αυτήν τονίζεται πως η βάση της είναι το προζυμένιο ψωμί σε συνδυασμό με τυρί και σαλάμι.

Στο μέσον της παρουσίασης εμφανίστηκε η Π.Ο.Π. Μαγειρική ως πηγή της εκτέλεσης.

Υλικά για τέσσερα άτομα

Πριν ξεκινήσετε, συγκεντρώστε τα βασικά στοιχεία: ψωμί, ντομάτα, μέλι και τα αλλαντικά και τα τυριά που θα δώσουν χαρακτήρα στο πιάτο. Στη λίστα που ακολουθεί υπάρχουν ακριβείς αναλογίες ώστε το αποτέλεσμα να είναι ισορροπημένο, με έμφαση στα φρέσκα και αποξηραμένα μυρωδικά για άρωμα.

  • 1/2 καρβέλι προζυμένιο ψωμί
  • 500 γρ. ντομάτες σε κονσέρβα
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 150 γρ. σαλάμι Λευκάδας
  • 250 γρ. κασέρι, τριμμένο
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. φρέσκος βασιλικός
  • 1 κ.σ. αποξηραμένη ρίγανη
  • 1/2 κ.γ. ανθός αλατιού
  • 1/8 κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Για το σερβίρισμα αναφέρονται φύλλα βασιλικού και επιπλέον φρεσκοτριμμένο πιπέρι ώστε να τονιστούν τα αρώματα. Σε περίπτωση που θέλετε να αναζητήσετε το αλλαντικό στοπ καταγράφεται το σαλάμι Λευκάδας ως κύριο στοιχείο της γεύσης.

Βασικά βήματα εκτέλεσης

Προτεινόμενο Σταύρος Βαρθαλίτης φτιάχνει κοτόπιτα χωρίς φύλλο Σταύρος Βαρθαλίτης φτιάχνει κοτόπιτα χωρίς φύλλο

Ξεκινήστε από την προετοιμασία της σάλτσας αναμειγνύοντας τις κονσέρβες ντομάτας με μέλι, ρίγανη και το ανθός αλατιού για ισορροπία. Σε αυτή τη φάση το μείγμα πρέπει να έχει ζωντανό αλλά όχι υπερβολικά υδαρές χαρακτήρα, ώστε να κολλάει στο ψωμί. Ενδιάμεσα προσθέστε φρέσκο βασιλικό και ρυθμίστε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Κατόπιν κόβετε το καρβέλι σε φέτες, απλώνετε τη σάλτσα και προσθέτετε το τριμμένο κασέρι πάνω από τις φέτες πριν μοιράσετε το σαλάμι. Το τρίμμα του κασεριού συμβάλλει στο να δέσει το πιάτο κατά το ψήσιμο. Η επεξεργασία ολοκληρώνεται στο φούρνο ή υπό γκριλ μέχρι το τυρί να λιώσει και να ροδίσει ελαφρώς.

Σερβίρισμα και παρατηρήσεις

Μετά το ψήσιμο αφήνετε τα κομμάτια να σταθούν για λίγο ώστε τα υγρά να σταθεροποιηθούν και η κοπή να γίνεται καθαρά. Πάνω στις φέτες μπορείτε να προσθέσετε φρέσκα φύλλα βασιλικού για επιπλέον άρωμα και ελαφρύ χρώμα. Η παρουσία φρεσκοτριμμένου πιπεριού βοηθάει στη φινετσάτη τελική γεύση.

Αν επιθυμείτε να δώσετε έμφαση στη βάση, προτιμήστε το προζυμένιο καρβέλι για πιο πλούσιο άρωμα και υφή. Στην παρουσίαση αναφέρεται επίσης πως το πιάτο συνοδεύεται καλά από ελαιόλαδο και επιπλέον φύλλα βασιλικού, ενώ η εκτέλεση έχει γίνει γνωστή μέσω της τηλεοπτικής εκπομπής όπου παρουσιάστηκαν οι αναλογίες.

Προτεινόμενα

  1. 1
    Μια ψαρόσουπα της Λέσβου με πλιγούρι
  2. 2
    Δύο σπιτικές συνταγές της Ελισάβετ Κοντοκώστα
  3. 3
    Κρητικό γαστρονομικό πρόγραμμα

Ροή Ειδήσεων

Προτεινόμενα