Skip to content

Η τιμή της φέτας ενδέχεται να φτάσει τα 20 ευρώ το κιλό

Η τιμή της φέτας ενδέχεται να φτάσει τα 20 ευρώ το κιλό
Άννα Θεοδωρίδου

Οι τυροκομικές μονάδες καταγράφουν σημαντική συρρίκνωση αποθεμάτων από φρέσκο γάλα αφού η ευλογιά που πλήττει τα αιγοπρόβατα έχει μειώσει την προσφορά. Το Κεντρικό Δελτίο του Alpha News μετέδωσε ότι η μείωση στην παραγωγή αναμένεται να οδηγήσει σε άνοδο της τιμής της φέτας, με εκτιμήσεις να φτάνουν τα είκοσι ευρώ ανά κιλό.

Πώς η νόσος επηρεάζει την προσφορά

Η εξάπλωση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων έχει επιφέρει μείωση στην καθημερινή έκθλιψη γάλακτος. Μειωμένη παραγωγή γάλακτος σημαίνει λιγότερα λίτρα προς επεξεργασία, με αποτέλεσμα οι δεξαμενές των τυροκομείων να αδειάζουν γρηγορότερα από το συνηθισμένο.

Οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν περιορισμούς στη διαθεσιμότητα βορείων ζώων προς άμεση εκμετάλλευση, κάτι που επηρεάζει τη συνολική παραγωγή γάλακτος. Στενότητα στην προσφορά εμφανίζεται σε περιοχές με έντονα κρούσματα, ενώ τα τυροκομεία αναπροσαρμόζουν τις παραγγελίες τους για να αντισταθμίσουν τη ζήτηση.

Πιέσεις στις τιμές της φέτας

Η ανισορροπία μεταξύ ζήτησης και προσφοράς έχει ήδη μεταφραστεί σε ανοδικές τάσεις τιμών. Οι πρώτες εκτιμήσεις από παραγωγούς και διακινητές τοποθετούν τη φέτα σε επίπεδα κοντά στα 20 ευρώ το κιλό αν η κατάσταση παραμείνει όπως έχει. Η άνοδος αυτή δεν προκύπτει μόνο από το μειωμένο γάλα αλλά και από την ανάγκη των τυροκομείων να εξασφαλίσουν πρώτες ύλες για τη συνέχιση της παραγωγής.

Προτεινόμενο Οι τιμές του τυριού ενδέχεται να αυξηθούν λόγω μείωσης της παραγωγής γάλακτος Οι τιμές του τυριού ενδέχεται να αυξηθούν λόγω μείωσης της παραγωγής γάλακτος

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αποθήκες τυροκομείων εμφανίζονται πιο ευάλωτες, με ορισμένες μονάδες να μειώνουν προσωρινά την παραγωγή. Αύξηση κόστους παραγωγής σε συνδυασμό με χαμηλότερη διαθεσιμότητα γάλακτος ενισχύουν τις πιέσεις στην χονδρική αγορά.

Επιπτώσεις για καταναλωτές και παραγωγούς

Από πλευράς καταναλωτικού κοινού, η αύξηση της τιμής της φέτας αναμένεται να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών. Οι ανατιμήσεις στη τιμές τροφίμων συνδέονται άμεσα με τη μείωση της πρώτης ύλης και την αναπροσαρμογή στη διανομή. Ανατιμήσεις βασικών προϊόντων μπορεί να γίνουν ορατές στα ράφια αν οι συνθήκες διαρκείας.

Για τους κτηνοτρόφους η κατάσταση φέρνει διττά αποτελέσματα. Από τη μία πλευρά υπάρχει μείωση εισοδημάτων λόγω μικρότερης παραγωγής, από την άλλη οι υψηλότερες τιμές στο τελικό προϊόν μπορούν προσωρινά να αντισταθμίσουν τις απώλειες. Η πίεση στο κτηνοτροφική παραγωγή ωστόσο παραμένει σημαντική, καθώς οι μονάδες πρέπει να διαχειριστούν τόσο την υγεία των ζώων όσο και το κόστος λειτουργίας.

Η εικόνα που φτάνει από τις μονάδες παραγωγής και τα τυροκομεία καταδεικνύει το ευάλωτο των αγρο-τροφικών αλυσίδων σε επιδημικά επεισόδια. Επόμενο διάστημα θα δείξει αν οι μεταβολές θα είναι προσωρινές ή θα αφήσουν διαρκέστερα αποτυπώματα στην αγορά της φέτας, ενώ τα μέρη της αγοράς παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.

Προτεινόμενα

  1. 1
    Μείωση Παραγωγής Γάλακτος: Η Ευλογιά των Προβάτων Συναγερμός για τη Βιομηχανία
  2. 2
    Κρίση στο γάλα και το κρίσιμο δίμηνο για την ελληνική φέτα
  3. 3
    Μείωση παραγωγής γάλακτος προκαλεί ανησυχία για τιμές

Ροή Ειδήσεων

Προτεινόμενα