Το κλασικό πιάτο που συναντά κανείς στα Κυκλαδικά τραπέζια αποκτά φρέσκες νότες με μια απλή σάλτσα ντοματίνιων και αρωματικά. Η παραδοσιακή γεύση αναδεικνύεται μέσα από λίγα, καλά υλικά και προσεκτική επεξεργασία. Η εκδοχή που παρουσιάστηκε στην εκπομπή Π.
Ο.Π. Μαγειρική προτείνει ισορροπία μεταξύ κρεμμυδιού, λεμονιού και ελαιόλαδου, ενώ η φάβα Σαντορίνης παραμένει το κεντρικό στοιχείο.
Υλικά ανά μερίδα και βασικές αναλογίες
Για έξι μερίδες απαιτούνται συγκεκριμένες ποσότητες που δίνουν σταθερό αποτέλεσμα. Στα κύρια συστατικά περιλαμβάνονται ξεπλυμένη φάβα, κρεμμύδι, καρότο και δάφνη μαζί με ελαιόλαδο και λεμόνι για το τελείωμα. Η συνέπεια στις αναλογίες εξασφαλίζει κρεμώδη υφή χωρίς να χάνει η φάβα τη διακριτική της γεύση.
- 300 γρ. φάβα Σαντορίνης, ξεπλυμένη και στραγγισμένη
- 1 κρεμμύδι, 1 καρότο, 2 φύλλα δάφνης
- 1/4 κούπας ελαιόλαδο, χυμός από 1 λεμόνι
- 1/2 κ.γ. κύμινο, 1/2 κ.γ. ανθός αλατιού, πιπέρι
Προετοιμασία της φάβας
Το πρώτο στάδιο αφορά το σωστό πλύσιμο και το βράσιμο μέχρι η φάβα να γίνει μαλακή χωρίς να διαλυθεί τελείως. Σε αυτό το στάδιο είναι κρίσιμο να διατηρηθεί ελεγχόμενη θερμοκρασία ώστε να αποφευχθεί το κόλλημα στον πάτο της κατσαρόλας. Στο τέλος προστίθεται λεμόνι και ελαιόλαδο για να δέσει η υφή.
Για πλούσια γεύση προτείνεται να φυλάξετε μέρος του υγρού από το βράσιμο και να το χρησιμοποιήσετε κατά τη διάρκεια που αναπαύετε τη φάβα. Η σωστή ισορροπία αλατιού και πιπεριού είναι σημαντική ενώ ο χυμός λεμονιού αναδεικνύει τα αρώματα χωρίς να τα υπερκαλύπτει.
Η προσθήκη λίγου κύμινου ολοκληρώνει το προφίλ.
Η σάλτσα με ντοματίνια και μυρωδικά
Η σάλτσα ετοιμάζεται με ντοματίνια σωτέ που έχουν μαλακώσει ελαφρά, μέσα στα οποία ενσωματώνονται θυμάρι, ξύσμα πορτοκαλιού και λίγο ελαιόλαδο. Η γλυκύτητα των ντοματινιών ισορροπείται από το οξύ του πορτοκαλιού ενώ ο μαϊντανός δίνει φρεσκάδα στην τελική σύνθεση.
Στη σύνθεση της σάλτσας θα βρείτε επίσης 1/2 κούπα ντοματίνια σωτέ, 3-4 κλωναράκια θυμάρι και 2 κ.σ. μαϊντανός.
Κατά το σοτάρισμα του κρεμμυδιού για τη σάλτσα κρατήστε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για να απελευθερωθούν τα αρώματα χωρίς να καούν. Η χρήση ελαιόλαδου ποιότητας είναι καθοριστική, γιατί μεταφέρει τα αρώματα και δίνει γυαλάδα στη σάλτσα. Στο τέλος αλατοπιπερώνετε σύμφωνα με τη γεύση.
Σερβίρισμα και τελικές πινελιές
Σερβίρετε τη φάβα ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου με τη σάλτσα ντοματίνιας πάνω στο κέντρο. Μπορείτε να προσθέσετε φέτες λεμονιού στη μερίδα και λίγο ακόμη ελαιόλαδο πριν το σερβίρισμα για επιπλέον λάμψη. Η παρουσία του φρεσκοτριμμένου πιπεριού δίνει την τελική αντίθεση που χρειάζεται το πιάτο.
Μικρές παραλλαγές όπως περισσότερο χυμό πορτοκαλιού ή επιπλέον θυμάρι αλλάζουν το προφίλ χωρίς να μεταβάλουν την ουσία. Η ντοματίνια σωτέ παραμένει απλό εργαλείο για να αναδείξετε τη φάβα ενώ ο χυμός λεμονιού και το ελαιόλαδο παρθένο κλείνουν αρμονικά το πιάτο.
Σημειώσεις για την παρασκευή
Σε περίπτωση που θέλετε πιο έντονη αρωματική νότα, προσθέστε θυμάρι στο τελείωμα και ψιλοκομμένο μαϊντανό πριν σερβίρετε. Η σωστή επιλογή υλικών εξασφαλίζει ένα σταθερό αποτέλεσμα. Η παρουσία της εκπομπής Π.Ο.Π. Μαγειρική στην παρουσίαση της συνταγής υπογράμμισε τη σημασία της ποιότητας στα βασικά συστατικά.
Τέλος, για αναφορές σε τεχνικές ελαφράς ισορροπίας μεταξύ υγρών και στερεών, η χρήση ελαιόλαδο ποιότητας και θυμάρι φρέσκο με μαϊντανός ψιλοκομμένος είναι ιδανική επιλογή για φρεσκάδα.