Skip to content

Ένα κέικ ολικής άλεσης με μαύρη σοκολάτα από τον Δημήτρη Μακρυνιώτη

Ένα κέικ ολικής άλεσης με μαύρη σοκολάτα από τον Δημήτρη Μακρυνιώτη
Κώστας Σταθόπουλος

Στον αέρα της τηλεόρασης ο Δημήτρης Μακρυνιώτης παρουσίασε μια πρόταση για κέικ που συνδυάζει αλέσεις ολικής άλεσης και μαύρη σοκολάτα, χρησιμοποιώντας λίγα αλλά χαρακτηριστικά υλικά. Το ρεπορτάζ του υλικού περιλαμβάνει φρέσκο γάλα, χουρμάδες, ελαιόλαδο και κλασική κουβερτούρα, όπως καταγράφηκε στην εκπομπή Στούντιο 4.

Η συνταγή προτάσσει φυσική γλυκύτητα από τους χουρμάδες και την πλούσια επίγευση της σοκολάτας.

Τα βασικά υλικά και τι φέρνουν στο τραπέζι

Στην καρδιά της πρότασης βρίσκονται μετρημένα συστατικά: 375 ml φρέσκο γάλα, 200 g χουρμάδες, 120 g αλεύρι ολικής άλεσης, 1/2 κουταλάκι baking powder, 1 κουταλάκι σόδα, 90 ml ελαιόλαδο και 125 g κλασική κουβερτούρα. Οι επιλογές αυτές υποδεικνύουν μια κατεύθυνση προς το πιο ολικό και πλούσιο αποτέλεσμα αντί για ελαφριά, αφράτη υφή.

Ο συνδυασμός των υλικών επιτρέπει ευέλικτες προσαρμογές για όσους αναζητούν εναλλακτικές. Για παράδειγμα, η χρήση αλευριού ολικής άλεσης δυναμώνει τη δομή, ενώ οι χουρμάδες λειτουργούν ως φυσικό γλυκαντικό με επιπλέον ιξώδες. Αν ενδιαφέρει κάποιος να βρει παρόμοιες ιδέες, υπάρχουν αρκετές συνταγές κέικ που αξιοποιούν αντίστοιχα υλικά.

Γιατί ολικής άλεσης και χουρμάδες

Η επιλογή του αλευριού ολικής άλεσης δεν είναι τυχαία. Εκτός από την πιο έντονη γεύση, δίνει και διαφορετική υφή στο προϊόν. Η προσθήκη ολικής άλεσης στο ζύμωμα αλλάζει τον χαρακτήρα του κέικ, κάνοντάς το πιο γεμάτο και με σαφή δομή.

Οι χουρμάδες, πέρα από τη γλυκύτητα, φέρνουν και βάση για την υγρασία στο ψήσιμο. Η πρακτική χρήσης τους ως ενσωματωμένου γλυκαντικού έχει εμφανιστεί σε συνταγή με χουρμάδες που στοχεύουν στην αποφυγή πρόσθετης ζάχαρης, ενώ παράλληλα προσφέρουν χαρακτηριστικό άρωμα και χρώμα.

Προτεινόμενο Δύο σπιτικές συνταγές της Ελισάβετ Κοντοκώστα Δύο σπιτικές συνταγές της Ελισάβετ Κοντοκώστα

Το φυσικό άρωμα τους συνδυάζεται καλά με σοκολάτες έντονου χαρακτήρα.

Γεύση, υφή και ρόλος της σοκολάτας

Η χρήση 125 g κλασικής κουβερτούρας υπογραμμίζει την πρόθεση για πλούσια σοκολατένια γεύση. Η μαύρη σοκολάτα δίνει βάθος στην επίγευση και αντισταθμίζει τη γλυκύτητα από τους χουρμάδες, δημιουργώντας ισορροπία στο προφίλ της πάστας.

Το ελαιόλαδο, ως υγρό λίπος, συμβάλλει σε πιο μαλακή υφή σε σχέση με βούτυρο. Η επιλογή αυτή εντάσσει το κέικ σε μια γραμμή ελαιόλαδο στη ζαχαροπλαστική που προτιμάται για υγιεινότερες επιλογές χωρίς να αφαιρεί από την πλούσια αίσθηση.

Σερβίρισμα και μικρές παραλλαγές

Το κέικ αυτό λειτουργεί καλά ως επιδόρπιο ή συνοδευτικό σε ρόφημα. Μπορεί να σερβιριστεί σε ζεστή ή χλιαρή θερμοκρασία, συνοδευόμενο από λίγο γιαούρτι ή μια κουταλιά κρέμας για αντίθεση. Η προσθήκη ψιλοκομμένων ξηρών καρπών στο τέλος ενισχύει την υφή χωρίς να απαιτεί αλλαγή στα βασικά υλικά.

Το ζεστό σερβίρισμα αναδεικνύει τη λιωμένη κουβερτούρα.

Για ποικίλες εκδοχές, μικρές τροποποιήσεις όπως η προσθήκη μπαχαρικών ή εσάνς βανίλιας μπορούν να αλλάξουν τον χαρακτήρα. Επίσης υπάρχουν παρόμοιες συνταγές ολικής άλεσης που προτείνουν υποκαταστάσεις για το γάλα ή διαφορετικές ποσότητες σοκολάτας. Μικρές αλλαγές κρατούν τη βάση αναγνωρίσιμη αλλά προσαρμόσιμη.

Συνολικά, η συνταγή που παρουσίασε ο Δημήτρης Μακρυνιώτης στην εκπομπή Στούντιο 4 προτείνει μια ισορροπία ανάμεσα στη γεύση και στα πιο γνήσια συστατικά, αφήνοντας χώρο για πειραματισμό. Είναι μια πρόταση που απευθύνεται σε όσους προτιμούν πιο γεμάτες γεύσεις και σε πολύ απλούς πειραματισμούς στην κουζίνα.

Προτεινόμενα

  1. 1
    Κρητικό γαστρονομικό πρόγραμμα
  2. 2
    Μια μερίδα ψητό ρύζι με κοτόπουλο, γραβιέρα και ελιές
  3. 3
    Ένας ποδοσφαιριστής από την Πρέβεζα φτιάχνει το παραδοσιακό τσουρέκι

Ροή Ειδήσεων

Προτεινόμενα