Το καρπούζι είναι το απόλυτο φρούτο του καλοκαιριού, γεμάτο με βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και χαμηλό σε θερμίδες. Ωστόσο, παρόλο που η κατανάλωσή του είναι υγιεινή, υπάρχει η πιθανότητα να κρύβει κινδύνους, όπως νιτρικά άλατα, φυτοφάρμακα ή και παθογόνα βακτήρια που μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση.
Κίνδυνοι από νιτρικά άλατα και φυτοφάρμακα
Τα καρπούζια, όπως και άλλα γεωργικά προϊόντα, συχνά αντιμετωπίζουν την εφαρμογή νιτρικών αλάτων και φυτοφαρμάκων για να ενισχυθεί η παραγωγή και να προστατευθούν από ασθένειες. Ωστόσο, όταν το καρπούζι περιέχει υψηλά επίπεδα νιτρικών αλάτων, αυτά μπορούν να μετατραπούν σε νιτρώδη άλατα και να προκαλέσουν δηλητηρίαση.
Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης περιλαμβάνουν ναυτία, ζάλη και κράμπες στο στομάχι.
Επιπλέον, υπάρχει πάντα η δυνατότητα το καρπούζι να έρθει σε επαφή με παθογόνα όπως η σαλμονέλα, που μπορούν να μεταδοθούν από τη μολυσμένη επιφάνεια του φρούτου και να μολύνουν τη σάρκα του κατά τον τεμαχισμό.
Το 2021, παραδείγματα εισαγωγής μολυσμένων καρπουζιών και πεπονιών από ευρωπαϊκές χώρες προκάλεσαν επιδημίες γαστρεντερικών νοσημάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, επισημαίνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης από το εξωτερικό του φρούτου.
Πως να ελέγξετε αν το καρπούζι περιέχει νιτρικά άλατα
Για να διασφαλίσετε ότι το καρπούζι που αγοράσατε δεν είναι επικίνδυνο λόγω νιτρικών αλάτων, υπάρχει ένας πολύ απλός τρόπος να το ελέγξετε:
Βουτήξτε ένα κομμάτι καρπούζι σε ένα ποτήρι νερό σε θερμοκρασία δωματίου.
Περιμένετε για 10 λεπτά.
Αν το νερό γίνει ροζ, αυτό σημαίνει ότι το καρπούζι έχει υψηλά επίπεδα νιτρικών αλάτων και πρέπει να το πετάξετε.
Αν το νερό παραμείνει διάφανο ή το κομμάτι του καρπουζιού επιπλέει και δεν βυθίζεται, το καρπούζι είναι ασφαλές.
Προσοχή στο άφρισμα!
Εάν κατά το κόψιμο του καρπουζιού παρατηρήσετε ότι αφρίζει, αυτό μπορεί να είναι ένδειξη ότι το φρούτο έχει παραμείνει σε υπερβολική ζέστη και έχει συσσωρεύσει αέρια. Η παρουσία αυτών των αερίων είναι συνήθως το αποτέλεσμα της συσσωρευμένης πίεσης στο εσωτερικό του καρπουζιού.
Τα βακτήρια που προκαλούν αυτό το φαινόμενο μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση, γι’ αυτό και σε αυτή την περίπτωση το καλύτερο είναι να το πετάξετε αμέσως.
Προληπτικά μέτρα
Για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο δηλητηρίασης, ακολουθήστε τα εξής:
Πλύνετε καλά το καρπούζι πριν το κόψετε, ακόμα και αν σκοπεύετε να φάτε μόνο τη σάρκα.
Βεβαιωθείτε ότι το καρπούζι είναι σε καλή κατάσταση και δεν έχει φθορές ή σάπια σημεία.
Ελέγξτε για τα παραπάνω σημάδια, όπως το ροζ νερό και το άφρισμα.
Είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί με το φαγητό σας, ειδικά με φρούτα και λαχανικά που καταναλώνονται ωμά, καθώς μπορεί να κρύβουν κινδύνους που δεν είναι πάντα εμφανείς.