Στη «μάχη» των λευκών αυγών με τα καφέ, πιθανότατα έχεις μια ξεκάθαρη προτίμηση, αλλά ποια είναι στην πραγματικότητα η διαφορά τους; Ποια πρέπει να αγοράζουμε; Σήμερα θα πάρεις την απάντηση.
Γιατί μερικά αυγά είναι λευκά και άλλα καφέ;
Για να καταλάβουμε γιατί μερικά αυγά είναι καφέ, είναι χρήσιμο να δούμε πώς παράγονται.
Ο κρόκος του αυγού — δηλαδή το ωάριο της κότας — μπαίνει στον ωαγωγό. Καθώς ο κρόκος προχωρά, προστίθενται στρώματα, όπως το ασπράδι και το κέλυφος. Αυτό συμβαίνει σε όλα τα αυγά, αλλά στα καφέ αυγά υπάρχει ένα επιπλέον στάδιο: στο τέλος της διαδικασίας, προστίθεται μια χρωστική που ονομάζεται πρωτοπορφυρίνη ΙΧ στο τσόφλι, στις κότες με σκούρα φτερά.
Το χρώμα του αυγού καθορίζεται αποκλειστικά από τη ράτσα. Μπορείς να καταλάβεις τι χρώμα αυγό θα κάνει μια κότα κοιτώντας τα φτερά ή τους λοβούς των αυτιών της. Γενικά, οι καφέ αυγοπαραγωγές είναι αμερικανικής προέλευσης, όπως οι Bovans Browns ή οι New Hampshire Red, ενώ οι λευκές είναι μεσογειακής προέλευσης, όπως η Leghorn.
Γιατί τα καφέ αυγά είναι πιο ακριβά;
Δεν είναι μόνο επειδή φαίνονται πιο υγιεινά ή «παραδοσιακά», αν και αυτή η εντύπωση μπορεί να κάνει τον κόσμο να τα προτιμά στο σούπερ μάρκετ. Τα καφέ αυγά κοστίζουν περισσότερο στην παραγωγή, γιατί οι κότες που τα γεννούν είναι μεγαλύτερες από αυτές που κάνουν λευκά αυγά και χρειάζονται περισσότερη τροφή και φροντίδα· αυτό το επιπλέον κόστος περνά στον καταναλωτή.
Παρόλο που είναι φθηνότερο να εκτρέφονται κότες που γεννούν λευκά αυγά, τα καφέ αυγά συνεχίζουν να πωλούνται καλά, οπότε παραμένουν μια καλή επιχειρηματική επιλογή για τους αγρότες.
Επιμένουν οι μύθοι ότι τα καφέ αυγά έχουν περισσότερη πρωτεΐνη, είναι πιο νόστιμα ή καλύτερα για την υγεία, αλλά αν υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτό, δεν έχει σχέση με το χρώμα του τσόφλιου. (Τα καφέ αυγά ίσως περιέχουν λίγο περισσότερα ω-3 λιπαρά οξέα, αλλά σε τόσο μικρές ποσότητες που δεν έχει σημασία.) Όλα εξαρτώνται από τις μεθόδους εκτροφής και τη διατροφή.
Πολλά αυγά ελευθέρας βοσκής, βιολογικά ή από κότες που τρέφονται σε βοσκοτόπια είναι επίσης καφέ, κάτι που αυξάνει το κύρος τους — αλλά στην πραγματικότητα αυτό που τα κάνει καλύτερα είναι η διατροφή της κότας, που μπορεί να δώσει πιο έντονο πορτοκαλί κρόκο και καλύτερη γεύση.
Αν τάιζες μια καφέ και μια λευκή κότα με την ίδια ακριβώς διατροφή και τις ίδιες συνθήκες, δεν θα παρατηρούσες καμία διαφορά όταν άνοιγες τα αυγά τους.
Ποιο είναι καλύτερο;
Ίσως αναρωτιέσαι αν υπάρχει κάποια διαφορά στην ποιότητα ανάμεσα στα διαφορετικού χρώματος αυγά, αφού τα λευκά είναι συχνά φθηνότερα. Δεν υπάρχει· είναι απλώς μια σύμπτωση. Στην ουσία, τα αυγά είναι ίδια. Αν υπάρχουν διαφορές, αυτές οφείλονται στη διατροφή της κότας και στον τρόπο εκτροφής της.
Δεν υπάρχει διαφορά ούτε στο τσόφλι, εκτός φυσικά από το χρώμα. Αν βρεις αυγό με λεπτό τσόφλι, αυτό μάλλον σημαίνει ότι προέρχεται από νεαρή κότα.