Η συνταγή είναι από Aristea Stauroulia – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Η μακαρονόπιτα χωρίς φύλλο είναι από εκείνα τα πιάτα που λύνουν τα χέρια όταν θέλεις κάτι χορταστικό, οικονομικό και σίγουρα πετυχημένο. Με απλά υλικά, πλούσια φέτα και μια βελούδινη μπεσαμέλ από πάνω, γίνεται ένα φαγητό που θυμίζει κυριακάτικο τραπέζι.
Είναι ιδανική για παιδιά, για ταπεράκι την επόμενη μέρα και φυσικά για κάθε νοικοκυρά που θέλει να φτιάξει κάτι εύκολο αλλά εντυπωσιακό.
Υλικά
500 γρ. μακαρόνια τρυπητά
500 γρ. φέτα (ή περισσότερο, ανάλογα με τη γεύση)
2 αυγά
2 ποτήρια γάλα
2 κ.σ. βιτάμ
Λίγο αλάτι
Για τη μπεσαμέλ
1 λίτρο γάλα
1 ποτήρι νερό
8 γεμάτες κ.σ. αλεύρι
Λίγο αλάτι
Προαιρετικά: λίγη φέτα
Εκτέλεση
Βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό για περίπου 12–15 λεπτά, μέχρι να γίνουν al dente.
Τα σουρώνουμε και τα επιστρέφουμε αμέσως στη ζεστή κατσαρόλα, ώστε να μη χάσουν θερμοκρασία.
Προσθέτουμε στα μακαρόνια το γάλα, τα αυγά, τη σπασμένη φέτα, το βιτάμ και λίγο αλάτι. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να δημιουργηθεί ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Για τη μπεσαμέλ, ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το γάλα με το νερό χωρίς να το αφήσουμε να βράσει. Προσθέτουμε τις 8 κουταλιές αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα μέχρι να πήξει και να γίνει κρεμώδης. Ρίχνουμε λίγο αλάτι και αν θέλουμε προσθέτουμε λίγη φέτα για επιπλέον γεύση.
Ρίχνουμε μία κούπα από τη μπεσαμέλ μέσα στα μακαρόνια και ανακατεύουμε για να καλυφθούν καλά.
Λαδώνουμε ένα ταψί και πασπαλίζουμε τον πάτο με τριμμένη φρυγανιά. Απλώνουμε τα μακαρόνια και περιχύνουμε με την υπόλοιπη μπεσαμέλ. Ψήνουμε στους 190°C μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να σχηματιστεί χρυσαφένια κρούστα. Η μακαρονόπιτα σερβίρεται ζεστή αλλά κόβεται καλύτερα όταν «σταθεί» για λίγη ώρα.
Tips
Αν θέλεις πιο πλούσια γεύση, πρόσθεσε 1–2 χούφτες τριμμένο κίτρινο τυρί μέσα στη μπεσαμέλ.
Η φρυγανιά στον πάτο βοηθά να μην κολλήσει και δίνει ωραία υφή.
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και κοφτό μακαρονάκι αντί για τρυπητά.
Για πιο «σφιχτή» πίτα, άφησε το ταψί να κρυώσει 15 λεπτά πριν κόψεις κομμάτια.
Θέλεις πιο ελαφρύ αποτέλεσμα;
Μπορείς να αντικαταστήσεις το βιτάμ με ελαιόλαδο.