Skip to content
Δεν πρέπει ποτέ ξανά να φας αυτά τα 3 είδη από περισσεύματα

Δεν πρέπει ποτέ ξανά να φας αυτά τα 3 είδη από περισσεύματα


Γιώργος Αντωνίου

Αν είσαι από τους ανθρώπους που συχνά τρώνε περισσεύματα φαγητού, την επόμενη φορά καλό θα ήταν να το σκεφτείς δύο φορές πριν το κάνεις…

Αν είσαι από τους ανθρώπους που συχνά τρώνε περισσεύματα φαγητού, την επόμενη φορά καλό θα ήταν να το σκεφτείς δύο φορές πριν το κάνεις, καθώς τα περισσεύματα μπορεί να είναι επιβλαβή για την υγεία σου.

Τα περισσεύματα σπάνια έχουν την ίδια γεύση όπως όταν το φαγητό ήταν φρεσκομαγειρεμένο, όμως είναι πολύ βολικά, αφού χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά στον φούρνο μικροκυμάτων για να ξαναζεσταθούν. Ωστόσο, με την κατανάλωσή τους αυξάνεται ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τυποποίησης Τροφίμων (Food Standards Agency), το μυστικό για ασφαλή κατανάλωση φαγητού συνοψίζεται στις τέσσερις λέξεις που αρχίζουν από C: cooking (μαγείρεμα), cleaning (καθαριότητα), chilling (ψύξη) και cross-contamination (αποφυγή επιμόλυνσης).

Επιπλέον, υπογραμμίζουν τη σημασία του καλού μαγειρέματος, ιδιαίτερα του κρέατος, ώστε να καταστρέφονται τυχόν επιβλαβή βακτήρια. Όταν ξαναζεσταίνεις φαγητό, πρέπει να βεβαιωθείς ότι έχει ζεσταθεί καλά παντού και να μην το ξαναζεστάνεις δεύτερη φορά.
Υπάρχουν, όμως, τρία συγκεκριμένα τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να ξαναζεσταίνονται:

  1. Ρύζι

Το πρόβλημα με το leftover ρύζι οφείλεται κυρίως στον τρόπο αποθήκευσής του. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τυποποίησης Τροφίμων, το άψητο ρύζι μπορεί να περιέχει σπόρους επικίνδυνων βακτηρίων που επιβιώνουν της αρχικής διαδικασίας μαγειρέματος. Αν το μαγειρεμένο ρύζι δεν φυλαχτεί στη σωστή θερμοκρασία, αυτοί οι σπόροι μπορούν να πολλαπλασιαστούν και να προκαλέσουν προβλήματα πέψης όπως διάρροια ή εμετό.

Το ξαναζέσταμα δεν βοηθά, καθώς οι σπόροι αυτοί αντέχουν ακόμη και σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Είναι καλύτερα να καταναλώνεις όλο το ρύζι αμέσως μετά το μαγείρεμα. Αν ωστόσο περισσέψει, βάλε το στο ψυγείο ή στην κατάψυξη αμέσως, μόλις τελειώσεις το φαγητό.

Μην το αφήνεις σε θερμοκρασία δωματίου για πάνω από μία ώρα, γιατί όσο μένει έξω τόσο περισσότερο πολλαπλασιάζονται τα επικίνδυνα βακτήρια.

  1. Λαχανικά

Αν και κάποιοι πιστεύουν ότι το ξαναζέσταμα των πράσινων λαχανικών μπορεί να τα κάνει τοξικά, στην πραγματικότητα είναι η αποθήκευση που αυξάνει την τοξικότητά τους.

Προτεινόμενο Βάλτε το στο σπίτι σας για 1 ώρα και δεν θα ξαναδείτε μύγες, κουνούπια ή κατσαρίδες Βάλτε το στο σπίτι σας για 1 ώρα και δεν θα ξαναδείτε μύγες, κουνούπια ή κατσαρίδες

Σύμφωνα με το Κέντρο Ασφάλειας Τροφίμων (Center for Food Safety), τα μαγειρεμένα λαχανικά δεν πρέπει να αποθηκεύονται σε θερμοκρασία κάτω από 4°C για πολλή ώρα. Αν σκοπεύεις να τα κρατήσεις πάνω από 12 ώρες, πρέπει να τα βάλεις στην κατάψυξη.

Αυτό συμβαίνει επειδή πολλά λαχανικά, όπως σπανάκι, σέλινο, μαρούλι και παντζάρια, περιέχουν νιτρικά άλατα (nitrate). Αν και τα νιτρικά δεν είναι επικίνδυνα από μόνα τους, όταν τα λαχανικά μένουν σε θερμοκρασία δωματίου, τα βακτήρια μετατρέπουν τα νιτρικά σε νιτρώδη (nitrite).

Η κατανάλωση νιτρωδών μπορεί να είναι επικίνδυνη για βρέφη και μικρά παιδιά, καθώς μπορεί να προκαλέσει μια διαταραχή του αίματος που ονομάζεται μεθαιμοσφαιριναιμία (methemoglobinemia). Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, δύσπνοια, σπασμούς και κόπωση.

  1. Φυτικά έλαια

Το ξαναζέσταμα φαγητών που περιέχουν φυτικά έλαια μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και ακόμη και καρκίνου.

Νεότερες έρευνες έχουν δείξει ότι το επαναλαμβανόμενο ζέσταμα πολυακόρεστων ελαίων που περιέχουν λινολεϊκό οξύ – όπως κανόλα, καλαμποκέλαιο, ηλιέλαιο και σογιέλαιο – απελευθερώνει τοξικές ενώσεις που σχετίζονται με διάφορες ασθένειες.

Η βασική ουσία που ευθύνεται είναι ένα λιπαρό οξύ που ονομάζεται 4-hydroxy-trans-2-nonenal (HNE), το οποίο έχει συνδεθεί με καρκίνο, ηπατικές διαταραχές, νόσο του Χάντινγκτον, Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον, εγκεφαλικά και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η Αμερικανική Διαιτολογική Ένωση προειδοποιεί ότι το συνεχές ξαναζέσταμα των φυτικών ελαίων οδηγεί στην απελευθέρωση αυτών των τοξικών ενώσεων.
Η εκπρόσωπος της Ένωσης, Jeannie Moloo, τόνισε ότι όλοι πρέπει να γνωρίζουν το πρόβλημα αυτό και να είναι προσεκτικοί κατά το μαγείρεμα.
Ποτέ μην θερμαίνεις το λάδι μέχρι να αρχίσει να καπνίζει — μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρο.

Ειδήσεις Σήμερα

  1. 1
    To υγρό που εάν βάλεις μέσα στο πιγκάλ της τουαλέτας θα μοσχοβολάει καθαριότητα
  2. 2
    Η βιταμίνη που χρειάζεστε αν σας πονάνε τα πόδια σας και τα κόκαλα σας
  3. 3
    Οι συνέπειες της κατανάλωσης βραστών αυγών σύμφωνα με τους γιατρούς

Προτεινόμενα