Skip to content
Σάλος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για «ψεύτικα» ιταλικά τρόφιμα

Σάλος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για «ψεύτικα» ιταλικά τρόφιμα


Κώστας Σταθόπουλος
Τι πρέπει να ξέρετε…
  • Σάλος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για «ψεύτικα» ιταλικά τρόφιμα.
  • Ο Ιταλός Υπουργός Γεωργίας ζητά άμεση έρευνα για την προστασία της αυθεντικότητας.
  • Το κόστος των παραποιημένων προϊόντων φτάνει τα 120 δισ. ευρώ ετησίως για την Ιταλία.
  • Η Ιταλία επιδιώκει την αναγνώριση της κουζίνας της ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO.
  • Η μάχη για την αυθεντικότητα περιλαμβάνει και πολιτικές διαμάχες, όπως με τις ΗΠΑ.

Σάλο έχει προκαλέσει στους ιταλικούς κύκλους η πώληση προϊόντων που χαρακτηρίζονται ως «ψεύτικα ιταλικά» στο σούπερ μάρκετ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. Ο Υπουργός Γεωργίας της Ιταλίας, Francesco Lollobrigida, εξέφρασε την οργή του για ένα βάζο σάλτσας καρμπονάρα που περιείχε πανσέτα αντί για γκουαντσιάλε, ζητώντας άμεση έρευνα.

Το ζήτημα αναδεικνύει την οικονομική απώλεια 120 δισ. ευρώ ετησίως για τη χώρα από τα παραποιημένα προϊόντα.

Αυτή η εξέλιξη έρχεται ως συνέχεια μιας μακροχρόνιας μάχης της Ιταλίας για την προστασία της γαστρονομικής της κληρονομιάς, καθώς η χώρα επιδιώκει την αναγνώριση της ιταλικής κουζίνας στη λίστα της UNESCO ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά. Το περιστατικό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπογραμμίζει την ευαισθησία γύρω από την αυθεντικότητα των προϊόντων και τις προσπάθειες να διαφυλαχθεί η παράδοση έναντι των παραποιήσεων.

Η οργή του Υπουργού Γεωργίας και η «μάχη» της καρμπονάρα

Ο Ιταλός Υπουργός Γεωργίας, Francesco Lollobrigida, βρέθηκε σε έντονη δυσαρέσκεια όταν εντόπισε ένα βάζο σάλτσας καρμπονάρα στο κατάστημα Delhaize εντός του Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, το οποίο περιείχε πανσέτα αντί για γκουαντσιάλε. Το γκουαντσιάλε, ένα παραδοσιακό αλλαντικό από μάγουλο χοιρινού, θεωρείται το απαραίτητο συστατικό για την αυθεντική καρμπονάρα.

Ο Lollobrigida χαρακτήρισε αυτά τα προϊόντα ως το «χειρότερο παράδειγμα ‘ιταλικής ηχητικής’ παραποίησης» και ζήτησε άμεση διερεύνηση του θέματος. Όπως μεταδίδει το POLITICO, το κόμμα της Ιταλίδας πρωθυπουργού Giorgia Meloni, οι Αδελφοί της Ιταλίας, σχεδιάζει να αποστείλει επιστολή στην Πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Roberta Metsola, για να διαμαρτυρηθεί για τη χρήση της ιταλικής σημαίας στην επίμαχη συσκευασία.

Εκπρόσωπος της Metsola δήλωσε στους συναδέλφους του Brussels Playbook ότι «κανείς δεν πρέπει να βάζει καρμπονάρα σε βάζο», αν και η ομάδα της Metsola επεσήμανε ότι, ενώ η επισήμανση τροφίμων αποτελεί αρμοδιότητα της ΕΕ, δεν είναι δουλειά της Προέδρου του Κοινοβουλίου να παρέμβει άμεσα.

Το οικονομικό κόστος των «ψεύτικων» ιταλικών προϊόντων

Η μάχη για την ιταλική κουζίνα δεν περιορίζεται στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Η αγροτική ομάδα Coldiretti εκτιμά ότι το «σκάνδαλο των ψεύτικων ιταλικών προϊόντων» κοστίζει στη χώρα ένα αστρονομικό ποσό, 120 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Αυτό το ποσό αναδεικνύει τη σοβαρότητα του προβλήματος και την ανάγκη για αυστηρότερη προστασία των αυθεντικών ιταλικών προϊόντων.

Η Ιταλία έχει επίσης υποβάλει αίτηση για την ένταξη της ιταλικής κουζίνας στη λίστα της UNESCO για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά, μια κίνηση που θα προσέφερε πρόσθετο επίπεδο προστασίας. Αυτή η προσπάθεια εντάσσεται στον ευρύτερο πόλεμο των γεωγραφικών ενδείξεων, όπου οι Ευρωπαίοι παραγωγοί αγωνίζονται να διαφυλάξουν την μοναδικότητα των προϊόντων τους.

Προτεινόμενο Η Ιταλία ζητά την επιτάχυνση της επιβολής φόρου στα πακέτα χαμηλής αξίας Η Ιταλία ζητά την επιτάχυνση της επιβολής φόρου στα πακέτα χαμηλής αξίας

Πρόσφατα, η ιταλική αστυνομία προχώρησε στην κατάσχεση 42 τόνων ψεύτικου πελτέ ντομάτας που έφερε ψευδώς την ένδειξη ‘Made in Italy’, αναδεικνύοντας την έκταση της απάτης.

Ιστορικά παραδείγματα και πολιτικές διαμάχες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει μια λίστα τομέων που επιθυμεί να εξαιρεθούν από τους αμερικανικούς δασμούς, στην οποία πιθανότατα θα περιλαμβάνονται τα ζυμαρικά. Η σημασία της ιταλικής κουζίνας έχει αναδειχθεί και στο παρελθόν από πολιτικές προσωπικότητες.

Ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός Silvio Berlusconi, γνωστός για την παθιασμένη υπεράσπιση της χώρας του, είχε δηλώσει στις αρχές του 2000 ότι το φινλανδικό φαγητό ήταν «αφάγωτο και αηδιαστικό» κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων για την τοποθεσία της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), με τη Πάρμα και το Ελσίνκι να είναι υποψήφιες πόλεις.

«Οι Φινλανδοί τρώνε μόνο μαριναρισμένο κρέας ταράνδου! Δεν ξέρουν καν τι είναι το προσούτο», είχε πει ο Berlusconi.

Νομικοί κύκλοι και αναλυτές της αγοράς επισημαίνουν ότι η προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και η καταπολέμηση των απομιμήσεων είναι κρίσιμης σημασίας όχι μόνο για την πολιτιστική ταυτότητα αλλά και για την οικονομική βιωσιμότητα των παραδοσιακών παραγωγών.

Η μάχη αυτή αναμένεται να ενταθεί, καθώς οι καταναλωτές αναζητούν όλο και περισσότερο αυθεντικά προϊόντα.

Η επόμενη μέρα για την ιταλική κουζίνα

Η προσπάθεια της Ιταλίας να προστατεύσει την αυθεντικότητα της κουζίνας της συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. Η αίτηση στην UNESCO, σε συνδυασμό με τις πολιτικές πιέσεις από προσωπικότητες όπως η Giorgia Meloni και ο Francesco Lollobrigida, δείχνουν την αποφασιστικότητα της χώρας να διαφυλάξει την γαστρονομική της κληρονομιά.

Το ζήτημα της επισήμανσης και της προέλευσης των τροφίμων παραμένει ένα κεντρικό θέμα στην ευρωπαϊκή ατζέντα, με σημαντικές οικονομικές και πολιτιστικές προεκτάσεις. Η έκβαση αυτών των προσπαθειών θα καθορίσει όχι μόνο το μέλλον της ιταλικής κουζίνας αλλά και το πρότυπο προστασίας για άλλες παραδοσιακές γαστρονομικές κουλτούρες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τι πρέπει να ξέρετε: Όσα πρέπει να ξέρετε για την προστασία της ιταλικής κουζίνας

Γιατί προκλήθηκε σάλος με τα ιταλικά τρόφιμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

Ο σάλος προκλήθηκε από την πώληση σάλτσας καρμπονάρα με πανσέτα αντί για γκουαντσιάλε στο σούπερ μάρκετ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προκαλώντας την οργή του Ιταλού Υπουργού Γεωργίας.

Ποιο είναι το οικονομικό κόστος των «ψεύτικων» ιταλικών προϊόντων;

Σύμφωνα με την αγροτική ομάδα Coldiretti, το «σκάνδαλο των ψεύτικων ιταλικών προϊόντων» κοστίζει στην Ιταλία περίπου 120 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Τι ρόλο παίζει η UNESCO στην προστασία της ιταλικής κουζίνας;

Η Ιταλία έχει υποβάλει αίτηση για να συμπεριληφθεί η ιταλική κουζίνα στη λίστα της UNESCO ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά, ενισχύοντας την προστασία της αυθεντικότητάς της.

Ποια ήταν η αντίδραση της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το ζήτημα;

Εκπρόσωπος της Προέδρου Roberta Metsola δήλωσε ότι η επισήμανση τροφίμων είναι αρμοδιότητα της ΕΕ, αλλά δεν είναι δουλειά της Προέδρου να παρέμβει σε τέτοια θέματα.

Προτεινόμενα

  1. 1
    Οι Samsung Galaxy Buds 4 Pro αλλάζουν ριζικά σχεδιασμό και χειρονομίες
  2. 2
    Ισπανία: Το Ανώτατο Δικαστήριο καθαιρεί τον γενικό εισαγγελέα, κλιμακώνοντας τη διαμάχη με τον Σάντσεθ
  3. 3
    Η Αυστραλία προσθέτει το Twitch στην απαγόρευση κοινωνικής δικτύωσης για εφήβους, εξαιρεί το Pinterest

Ροή Ειδήσεων

Προτεινόμενα