Υλικά
20-25 τμχ (2 αραιά ταψάκια)
Στερεά υλικά:
3 φλ αλεύρι
1/2 φλ ζάχαρη
1/2 κγ αλάτι
1 1/4 κγ μπέικιν
1/2 κγ σόδα
1 1/4 κγ κανέλα
1/2 κγ γαρύφαλλο
1 βανίλια
Οδηγίες μαγειρέματος
▪️Περνάμε τα καρύδια απ’ το μπλέντερ και τ’ αφαιρούμε.
▪️Ετοιμάζουμε και το πορτοκάλι: το πλένουμε πολύ καλά, το κόβουμε στη μέση, αφαιρούμε τα κουκούτσια και το περνάμε απ’ το μπλέντερ μέχρι να γίνει πολτός.
▪️Για το σιρόπι βράζουμε τα υλικά του μέχρι να διαλυθούν τέλεια η ζάχαρη και το μέλι.
Το αφήνουμε στην άκρη, χωρίς να αφαιρέσουμε τη κανέλα.
▪️Ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά.
▪️Ξεχωριστά, βάζουμε όλα τα υγρά υλικά σε μια μπασίνα και προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα των στερεών.
▪️Δουλεύουμε ελάχιστα το όλο μείγμα, ίσα – ίσα μέχρι να ομογενοποιηθεί.
▪️Σχηματίζουμε τα μελομακάρονα σαν σουτζουκάκια (όπως αριστερά του τρίφτη στη φωτογραφία) και τα πατάμε ελαφρώς για το σχέδιο με το τρίφτη.
▪️Τα μεταφέρουμε σε ταψιά με λαδόκολλα.
▪️Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180⁰C για 25 λεπτά, ανάλογα το φούρνο. (Τα θέλουμε τραγανούτσικα.)
▪️Τα σιροπιάζουμε κατευθείαν σε δόσεις, γύρω στα 2 λεπτά τη φορά.
▪️Τα ακουμπάμε σε σκεύος χωρίς να καλύπτουν το ένα το άλλο.
▪️Αν περισσέψει λίγο σιροπάκι, το ραντίζουμε στα μελομακάρονα.
▪️Το μυστικό της γιαγιάς: τους κάνουμε γραμμές (drizzles) με λίγο ακόμη μέλι.
▪️Τα πασπαλίζουμε με τα καρύδια.
▪️Αφού κρυώσουν εντελώς μετά από μερικές ώρες, είναι πανέτοιμα και μπορούμε να τα “στολίσουμε” σε στοίβες.
Καλά Χριστούγεννα!