
«5 τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να ξαναζεστάνετε στον φούρνο μικροκυμάτων»
5 Τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να ξαναζεσταίνεις στον φούρνο μικροκυμάτων Πολλοί άνθρωποι ξαναζεσταίνουν αυτά τα 5 κοινά τρόφιμα χωρίς να γνωρίζουν τους…
5 Τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να ξαναζεσταίνεις στον φούρνο μικροκυμάτων
Πολλοί άνθρωποι ξαναζεσταίνουν αυτά τα 5 κοινά τρόφιμα χωρίς να γνωρίζουν τους κινδύνους που κρύβονται μέσα στον φούρνο μικροκυμάτων τους.
1. Κοτόπουλο και άλλα πουλερικά
Τα περισσότερα είδη πουλερικών ενδέχεται να περιέχουν σαλμονέλα, γι’ αυτό πρέπει να μαγειρεύονται και να συντηρούνται με μεγάλη προσοχή.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος όταν ξαναζεσταίνεις κοτόπουλο σε φούρνο μικροκυμάτων είναι ότι η θερμότητα κατανέμεται άνισα, με αποτέλεσμα κάποια μέρη να υπερθερμαίνονται και άλλα να μένουν σχεδόν ωμά.
Αυτό μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στο στομάχι ή ακόμη και τροφική δηλητηρίαση.
💡 Συμβουλή: Ανακάτευε ή γύριζε συχνά το κοτόπουλο, ώστε να ζεσταίνεται ομοιόμορφα μέσα κι έξω.
2. Πατάτες
Όπως και το κοτόπουλο, οι πατάτες ζεσταίνονται άνισα στον φούρνο μικροκυμάτων. Κάποια σημεία μπορεί να είναι πολύ καυτά, ενώ άλλα παραμένουν χλιαρά.
Αυτό κάνει το μικροκύμα αναποτελεσματικό στην εξουδετέρωση βακτηρίων και άλλων παθογόνων που μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση.
Η υπερβολική θερμότητα μπορεί επίσης να προκαλέσει συσσώρευση πίεσης στο εσωτερικό της πατάτας, σπάζοντας τα κυτταρικά τοιχώματα και απελευθερώνοντας άμυλο, που κολλάει και κάνει τη σάρκα πυκνή και κολλώδη.
Αν δεν εκραγεί μέσα στο φούρνο, η πατάτα θα βγει πυκνή και “λασπώδης”.
Επιπλέον, αν τις ζεστάνεις για πολλή ώρα, οι πατάτες χάνουν μεγάλο μέρος της διατροφικής τους αξίας.
3. Βραστά αυγά
Με ή χωρίς τσόφλι, τα βραστά αυγά ποτέ δεν πρέπει να ξαναζεσταίνονται στον φούρνο μικροκυμάτων.
Η υγρασία στο εσωτερικό τους μετατρέπεται σε ατμό υψηλής πίεσης, δημιουργώντας ένα είδος «μικρού χύτρα ταχύτητας».
Το αυγό μπορεί να εκραγεί, όχι απαραίτητα μέσα στον φούρνο, αλλά αφού το βγάλεις — στο χέρι σου, στο πιάτο ή ακόμη και στο στόμα σου!
💡 Συμβουλή: Αν θέλεις οπωσδήποτε να το ζεστάνεις, κόψ’ το πρώτα σε μικρά κομμάτια — ή καλύτερα, απόφυγέ το εντελώς.
4. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικά είναι τα πράσινα λαχανικά (όπως σέλινο, λάχανο, σπανάκι) για την υγεία μας.
Ωστόσο, το ξαναζέσταμά τους στον φούρνο μικροκυμάτων μπορεί να είναι επικίνδυνο.
Μελέτες δείχνουν ότι τα νιτρικά άλατα που υπάρχουν φυσικά στα φυλλώδη λαχανικά μπορούν να μετατραπούν σε νιτροζαμίνες, ουσίες με πιθανή καρκινογόνο δράση.
💡 Συμβουλή: Αν χρειάζεται να τα ξαναζεστάνεις, κάν’ το σε συμβατικό φούρνο ή στο μάτι της κουζίνας, όχι σε μικροκύματα.
5. Ντομάτες και σάλτσα ντομάτας
Οι ντομάτες και οι σάλτσες ντομάτας δεν πρέπει ποτέ να μπαίνουν στον φούρνο μικροκυμάτων.
Όπως και τα αυγά, μπορούν να δημιουργήσουν πίεση λόγω του υγρού περιεχομένου τους και να εκραγούν.
Αυτό προκαλεί πιτσιλίσματα παντού στο εσωτερικό του φούρνου.
Ειδήσεις Σήμερα
Προτεινόμενα

Ξεκίνα να τρως δύο γαρίφαλα την ημέρα και θα με ευγνωμονείς για όλη τη ζωή σου

Αν ένα φίδι μπει στο σπίτι σας, ρίξτε αυτά τα πράγματα τριγύρω, το φίδι θα φοβηθεί πολύ και θα φύγει αμέσως

Περιστέρι κοντά στο σπίτι: Η σημασία και οι λόγοι που έρχεται

Μαυρίλα στις σίτες: To πανεύκολο κόλπο για να τις κάνετε να αστράφτουν

Καρπούζι: Μην αγνοήσετε αυτό το σημάδι και πετάξτε το χωρίς δεύτερη σκέψη
