Η άνοια αποτελεί μια αυξανόμενη ανησυχία καθώς μεγαλώνουμε, όμως τι θα γινόταν αν μια απλή βιταμίνη μπορούσε να προστατεύσει τον εγκέφαλό μας;
Η σημαντική βιταμίνη για τον εγκέφαλο
Ο Δρ. Liu Jia-Yia επισημαίνει ότι υπάρχει ένα θρεπτικό συστατικό που παίζει κρίσιμο ρόλο στη γνωστική λειτουργία, το οποίο συχνά παραβλέπεται. Η έλλειψή του μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές παθήσεις, όπως η άνοια.

Γιατί η έλλειψη θειαμίνης αποτελεί κρυφό κίνδυνο
Παρά την πρόοδο στην ιατρική, τα ποσοστά άνοιας αυξάνονται σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, ενώ άλλες, όπως η Σιγκαπούρη, βλέπουν πτώση. Μία διαφορά μεταξύ αυτών των χωρών είναι η πρόσληψη θειαμίνης.
Η θειαμίνη (γνωστή και ως βιταμίνη Β1) βοηθά το σώμα να μετατρέπει τους υδατάνθρακες και τα λίπη σε ενέργεια για τον εγκέφαλο. Είναι τόσο σημαντική που στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση προσθέτει θειαμίνη σε τρόφιμα όπως το ψωμί και τα δημητριακά. Ωστόσο, αυτό μπορεί να μην είναι επαρκές, καθώς πολλές σύγχρονες μέθοδοι μαγειρέματος και επεξεργασμένα τρόφιμα μειώνουν τη θειαμίνη.
Το πρόβλημα με το λευκό ρύζι και τα επεξεργασμένα τρόφιμα
Το λευκό ρύζι, αν και θεωρείται βασική τροφή, είναι επεξεργασμένο και δεν περιέχει την ίδια ποσότητα θειαμίνης που υπάρχει στο πίτουρο του καστανού ρυζιού.
Ιστορικά, κοινωνίες που βασίζονταν σε μεγάλο βαθμό σε λευκό ρύζι χωρίς θειαμίνη υπέφεραν από σοβαρές ελλείψεις, με επιπτώσεις στην γνωστική λειτουργία και την κρίση. Ακόμα και το ξέπλυμα του ρυζιού για να μειωθεί το αρσενικό, μπορεί να απομακρύνει και την όποια θειαμίνη περιέχει.
Το ίδιο ισχύει και για το βράσιμο τροφών και την απόρριψη του νερού.

Καθημερινές συνήθειες που μειώνουν τη θειαμίνη
Η έλλειψη θειαμίνης συσσωρεύεται σταδιακά, προκαλώντας συμπτώματα όπως κόπωση, θόλωση του εγκεφάλου και ευερεθιστότητα. Αυτά τα συμπτώματα συχνά αποδίδονται σε άλλες αιτίες. Ωστόσο, πολλές καθημερινές συνήθειες επιδεινώνουν την κατάσταση:
Αλκοόλ: Μειώνει την απορρόφηση θειαμίνης κατά 50%.
Μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες: Καταστρέφει τη θειαμίνη, ειδικά όταν χρησιμοποιούνται αλκαλικές ουσίες όπως η μαγειρική σόδα.
Καφές και τσάι: Λειτουργούν ως διουρητικά και μειώνουν τη θειαμίνη.
Ωμά θαλασσινά: Περιέχουν ένζυμα που διασπούν τη θειαμίνη στο έντερο.
Συντηρητικά: Τα θειώδη σε κρασιά και επεξεργασμένα τρόφιμα καταστρέφουν τη θειαμίνη.
Φάρμακα και απώλεια θειαμίνης
Ορισμένα κοινά φάρμακα επηρεάζουν την απορρόφηση ή αυξάνουν την απέκκριση της θειαμίνης:
Αντιόξινα και αναστολείς αντλίας πρωτονίων: Μειώνουν το οξύ του στομάχου που απαιτείται για την απορρόφηση.
Διουρητικά: Αυξάνουν την απώλεια θειαμίνης μέσω των ούρων.
Μετφορμίνη: Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα θειαμίνης, κυρίως όταν χρησιμοποιείται για μεγάλο διάστημα.
Σχέση υγείας νεφρών και καρδιάς
Η υγεία των νεφρών επηρεάζει άμεσα την απορρόφηση της θειαμίνης. Η υψηλή αρτηριακή πίεση, που συχνά προκαλείται από υπερβολικό νάτριο από επεξεργασμένα τρόφιμα, βλάπτει τα νεφρά και οδηγεί σε απώλεια θρεπτικών συστατικών. Πολλοί άνθρωποι με αρχικά προβλήματα στα νεφρά δεν το γνωρίζουν, καθιστώντας την κατάσταση σιωπηλή αιτία εξάντλησης της θειαμίνης.
Τα βαρέα μέταλλα, τα προβλήματα του εντέρου και η γήρανση (που μειώνει την παραγωγή οξέος στο στομάχι) δυσκολεύουν επίσης την απορρόφηση ή χρήση της θειαμίνης.
Πέρα από τη θειαμίνη: Άλλα θρεπτικά συστατικά για υγιή εγκέφαλο
Η θειαμίνη είναι κρίσιμη, αλλά είναι μέρος μιας ευρύτερης εικόνας. Άλλα θρεπτικά συστατικά είναι εξίσου σημαντικά για την υγεία του εγκεφάλου και του σώματος:
Βιταμίνη D: Επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου, τη διάθεση και τη μνήμη. Τα χαμηλά επίπεδα συνδέονται με την άνοια.
Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Ειδικά το DHA και το EPA, τα οποία είναι σημαντικά για τη λειτουργία του εγκεφάλου. Ενισχύουν τη μνήμη και την διάθεση, μειώνουν τη φλεγμονή και προστατεύουν τους νευρώνες.
Στρατηγική για πιο έξυπνη γήρανση
Αντί να περιμένουμε την εμφάνιση μιας ασθένειας, θα πρέπει να εστιάσουμε στην πρόληψη. Αυτό περιλαμβάνει την κατανόηση του πώς τα θρεπτικά συστατικά, όπως η θειαμίνη, επηρεάζουν τον εγκέφαλο και το σώμα. Οι τροφές ολικής αλέσεως, και όχι μόνο τα συμπληρώματα, παρέχουν το πλήρες φάσμα των θρεπτικών που χρειαζόμαστε.
Ενημερωμένοι και με μικρές αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής, μπορούμε να ενισχύσουμε την υγεία του εγκεφάλου, να καθυστερήσουμε τη γνωστική παρακμή και να αυξήσουμε τις πιθανότητες για μια ζωντανή και διαυγή γήρανση.