Skip to content
8 τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να βάζετε στο ψυγείο

8 τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να βάζετε στο ψυγείο


Γιώργος Αντωνίου

Τι να μην αγαπήσει κανείς στο ψυγείο και στην κατάψυξη; Είναι το μέρος που φυλάς την πίτσα που περίσσεψε, τη μαρμελάδα που έφτιαξε η μαμά, ή το παγωτό που —ας…

Τι να μην αγαπήσει κανείς στο ψυγείο και στην κατάψυξη; Είναι το μέρος που φυλάς την πίτσα που περίσσεψε, τη μαρμελάδα που έφτιαξε η μαμά, ή το παγωτό που —ας το παραδεχτούμε— κανείς δεν πρέπει να ξέρει ότι έχεις. Είναι πραγματικά ένα θαύμα της σύγχρονης ζωής στο σπίτι.

Όμως μερικά τρόφιμα… διαφωνούν με αυτό, και οι χαλασμένες προμήθειες μας το αποδεικνύουν. Θες να γλιτώσεις την απογοήτευση (και τις δυσάρεστες εκπλήξεις του ψυγείου); Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις πότε είναι καλύτερο να παραλείπεις την ψύξη και να προτιμάς τον πάγκο ή το ντουλάπι.


1. Μπανάνες

Οι μπανάνες χρειάζονται θερμοκρασία δωματίου για δύο λόγους: η ζέστη βοηθά το φρούτο να ολοκληρώσει την ωρίμανση (αν είναι ακόμα λίγο πράσινο), ενώ το φως και ο αέρας καθυστερούν τη σήψη.


2. Καφές

Το ξέρουμε όλοι. Ο καφές διατηρείται καλύτερα σε αεροστεγές δοχείο. Η ψύξη προκαλεί συμπύκνωση και μειώνει τη γεύση του.


3. Ντομάτες

Ο πάγκος, όχι το ψυγείο, είναι το καλύτερο μέρος για αυτές τις καλοκαιρινές λιχουδιές. Οι χαμηλές θερμοκρασίες του ψυγείου αλλοιώνουν την υφή και τη νοστιμιά τους.


4. Μέλι

Ξέχασες ποτέ ένα βάζο με μέλι στο ντουλάπι για… πολύ καιρό; Αν το βάλεις στο ψυγείο, η κρυστάλλωση επιταχύνεται και το μέλι γίνεται δύσχρηστο. Κράτησέ το στο αρχικό του δοχείο, σε δροσερό και σκοτεινό σημείο του ντουλαπιού.


5. Φρέσκα μυρωδικά

Το ψυγείο αφαιρεί το άρωμα και την ένταση της γεύσης από το βασιλικό, το δεντρολίβανο, το θυμάρι και άλλα, ενώ τα ξεραίνει κιόλας. Αντί γι’ αυτό, βάλε τα σε ένα ποτηράκι με λίγο νερό σε θερμοκρασία δωματίου (τα κοτσάνια μέσα στο νερό) και τοποθέτησέ τα στον πάγκο, μακριά από το άμεσο φως.

Προτεινόμενο Διάλεξε το φτερό σου για να ανακαλύψεις ποιος είναι ο φύλακας άγγελός σου Διάλεξε το φτερό σου για να ανακαλύψεις ποιος είναι ο φύλακας άγγελός σου

6. Ψωμί

Μπορείς να καταψύξεις το ψωμί χωρίς πρόβλημα, αλλά το ψυγείο το ξεραίνει πολύ πιο γρήγορα — και στο τέλος τρως ξερό ψωμί. Κράτησε σε θερμοκρασία δωματίου όσο θα καταναλώσεις μέσα σε τέσσερις μέρες και βάλε τα υπόλοιπα στην κατάψυξη. Φύλαξέ το σε δροσερό ντουλάπι ή κουτί ψωμιού για να παραμείνει φρέσκο.


7. Έλαια

Σχεδόν όλα τα έλαια διατηρούνται άνετα σε θερμοκρασία δωματίου. Αν όμως το λάδι έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά (όπως το ηλιέλαιο ή το σογιέλαιο), ωφελείται από ένα πιο δροσερό περιβάλλον — φύλαξέ το σε σκοτεινό ντουλάπι ή στην πόρτα του ψυγείου.

Τα μόνα λάδια που πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο είναι εκείνα που προέρχονται από ξηρούς καρπούς.


8. Πεπόνια

Στο σούπερ μάρκετ, τα πεπόνια, τα καρπούζια και τα παρόμοια φρούτα δεν βρίσκονται στα ψυγεία — κι αυτό δεν είναι τυχαίο. Κράτησέ τα σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να τα κόψεις· μετά μπορείς να τα φυλάξεις στο ψυγείο.


9. Αβοκάντο

Τα άγουρα αβοκάντο δυσκολεύονται να ωριμάσουν μέσα στο ψυγείο. Άφησέ τα στον πάγκο μέχρι να μαλακώσουν — και χρησιμοποίησέ τα σαν κίνητρο για να φτιάξεις ένα ωραίο μπολ γουακαμόλε!

Ειδήσεις Σήμερα

  1. 1
    Βάλτε το στο σπίτι σας για 1 ώρα και δεν θα ξαναδείτε μύγες, κουνούπια ή κατσαρίδες
  2. 2
    Η μυστική γνώση που το 99% των ανθρώπων αγνοεί: πώς να πίνεις νερό για να μεταμορφώσεις την υγεία σου
  3. 3
    Διαφορές μεταξύ καφέ και λευκών αυγών – Ποια να αγοράσω;

Προτεινόμενα